Jaja skażone dioksynami przez smog?

Autor: rmf24.pl/Rynek Zdrowia • • 15 lutego 2016 13:17

Krakowski Alarm Antysmogowy ostrzega przed jajami kur z wolnego wybiegu oraz produktami lokalnego pochodzenia, które mogą być skażone przez smog.

Fot. archiwum

Badania zawartości dioksyn i związków z pokrewnej grupy polichlorowanych bifenyli w żółtkach kurzych jaj od kur z wolnego wybiegu wykonano w Laboratorium Analiz Śladowych Politechniki Krakowskiej. 

Jaja zbadano w kilku miejscowościach Małopolski i Śląska - Rabce, Rybniku, Żorach i Barwałdzie. Dopuszczalna zawartość dioksyn w żywności, w tym w kurzych jajach, to 2,5 pg/g (pikogramów na gram tłuszczu). W jajkach z Rybnika i Żor zawartość dioksyn przekroczyła normę (2,7 pg/g). W przypadku jajka z Rabki ilość dioksyn przekraczała dopuszczalną wartość prawie czterokrotnie (9,5 pg/g). 

Według KAS zawartość dioksyn w żywności ma związek ze smogiem, a skażenie gleby i roślinności w okolicy gospodarstw, gdzie hoduje się np. kury, może następować w wyniku opadającego z kominów, skażonego dioksynami pyłu. 

Więcej: www.rmf24.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum