Grzyby. Uwaga na groźne zatrucia grzybami. Objawy i leczenie

Autor: JKB • Źródło: Rynek Zdrowia09 sierpnia 2021 10:00

Sezon na grzyby już trwa. Co trzeba wiedzieć przed grzybobraniem? Na pewno przyda się podstawowa wiedza o zatruciach grzybami. Jakie są objawy i leczenie?

Grzyby to wielki przysmak, z drugiej strony zatrucia grzybami są bardzo niebezpieczne/ Fot. Shutterstock
  • Grzyby. Głównymi objawami zatrucia grzybami są wymioty, biegunka, nudności, duszności czy też zaburzenia widzenia
  • Nie u każdego pacjenta objawy zatrucia grzybami dają takie same objawy w tym samym czasie. Nie zawsze kojarzone są one ze zjedzeniem grzybów
  • Najważniejszym czynnikiem wpływającym na możliwe powikłania po zatruciu grzybami odgrywa czas. Należy działać natychmiast po rozpoznaniu zatrucia toksynami grzybów

Na grzyby, ale uwaga na zatrucia. To trzeba wiedzieć!

Warto pamiętać, że toksyny zawarte we wszystkich trujących grzybach wpływają na każdy organizm inaczej. W związku z tym istnieje podział zatruć grzybami związany bezpośrednio z czasem, gdy pojawiają się pierwsze objawy.

Zatrucia grzybami:

  • zatrucia o krótkim czasie utajenia – występuje zwykle od 30 minut do 5 godzin od spożycia grzybów. Pojawiają się wówczas objawy kliniczne: bóle brzucha, nudności, wymioty i biegunka. Najpopularniejszy rodzaj zatrucia;
  • zatrucia o długim okresie utajenia – pierwsze symptomy pojawiają się po ponad 6 godzinach, a nawet do 14 dni od spożycia. Tego rodzaju zatrucia są najbardziej niebezpieczne, bo mogą doprowadzić do uszkodzenia narządów wewnętrznych.

Charakterystyczne objawy zatrucia grzybami:

  • wymioty,
  • biegunka;
  • nudności;
  • bóle brzucha;
  • nadmierna potliwość;
  • duszności;
  • zaburzenia widzenia;
  • pobudzenie psychoruchowe;
  • suchość w ustach;
  • rozszerzone źrenice;
  • podwyższona temperatura.

Grzyby. Czy dziecko może je jeść?

Nawet jadalne gatunki grzybów są niewskazane dla dzieci poniżej 10 roku życia. Często wspomina się nawet o tym, aby dzieci w ogóle nie powinny jeść grzybów.

Zatrucie grzybami u dziecka może doprowadzić do bardzo poważnych komplikacji – wątroba dziecka nie potrafi poradzić sobie z toksynami.

Dziecko w starszym wieku może jeść grzyby, ale muszą być one wprowadzone stopniowo i ze szczególną ostrożnością. Grzyby są bardzo ciężkostrawne, dlatego tak ważna jest informacja skąd pochodzą.

Grzyby. Skutki zatrucia

Toksyny w grzybach odmiennie mogą się objawić u każdego człowieka. W dłuższej perspektywie, zatrucia grzybami mogą doprowadzić do szeregu uszkodzeń, które często są nieodwracalne i mogą finalnie doprowadzić do konieczności przeszczepu wątroby. Warto dodać, że objawy mogą także różnić się w zależności od rodzaju grzybów, które zostały spożyte przez pacjenta.

Skutki zatrucia grzybami:

  • zatrucia cytotropowe – polega na trwałym uszkodzeniu narządów wewnętrznych – wątroby, śledziony, nerek, trzustki czy serca. Charakteryzują się długim okresem utajenia, ciężkim przebiegiem i wysoką śmiertelnością. Ten rodzaj zatrucia powodują np. muchomor sromotnikowy, muchomor wiosenny, muchomor jadowity, zasłonak rudy, pietrzenica kasztanowata;
  • zatrucia neurotropowe – przede wszystkim oddziałują na system nerwowy. Charakteryzują się krótkim okresem utajenia, ale zarazem bardzo zróżnicowanymi objawami, którym dość często towarzyszą pobudzenia i omamy. Za takie zatrucia odpowiadają m.in. muchomor plamisty, strzępiak ceglasty, muchomor czerwony;
  • zatrucia gastryczne – objawiają się krótkim okresem utajenia, a także burzliwym przebiegiem (wymioty, nudności, biegunka, ból brzucha). Grzyby wywołujące takie zatrucia to np. niektóre gąski, mleczaje, lisówka pomarańczowa, borowik żółtopory.

Grzyby - zatrucie. Jak pomóc przy zatruciu?

Jak już zostało to wspomniane, przede wszystkim liczy się czas. Jeżeli istnieje podejrzenie zatrucia grzybami, pierwszym koniecznym krokiem jest spowodowanie wymiotów, by usunąć resztki grzybów z żołądka. Najlepiej też zabezpieczyć te resztki do dalszych badań toksykologicznych, które pozwolą lekarzom na wdrożenie odpowiedniego leczenia.

Należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem, aby pomóc osobie z zatruciem. Ważne informacje dla lekarza:

  • Jakie rodzaje grzybów zostały spożyte?
  • Gdzie i kiedy były zbierane grzyby?
  • Kiedy pojawiły się pierwsze objawy zatrucia?
  • Ile osób spożywało potrawę/grzyby i czy wszystkie osoby mają zbliżone dolegliwości?

Na pewno po przewiezieniu do szpitala zostaną przeprowadzone zabiegi ratujące życie: płukanie żołądka, podanie węgla aktywowanego (aby przerwać krążenie toksyn po organizmie), nawadnianie organizmu.

Grzyby. Jak je rozróżnić?

Chcąc mieć pewność, że unikniemy niebezpiecznego zatrucia grzybami, należy zbierać jedynie te okazy, co do których mamy całkowitą pewność, że są one jadalne. Pomocny może się okazać "Atlas grzybów", ale równie dobrym pomysłem jest skorzystanie z aplikacji mobilnej, która identyfikuje grzyby za pomocą smartfonu (wystarczy ściągnąć mobilny atlas grzybów).

Innym sposobem na pozbycie się wątpliwości dotyczących grzybów jest skorzystanie z porady specjalistów z najbliższego sanepidu. Odbywają się tam dyżury grzyboznawców albo klasyfikatorów grzybów (posiadają odpowiednie uprawnienia). Specjalista oceni jadalność grzybów.

 Czytaj: PPOZ: ostrożności nigdy za wiele! O czym trzeba wiedzieć wybierając się na grzyby

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum