Grillowane mięso zamarynowane w ciemnym piwie ma mniej substancji rakotwórczych

Autor: Radio Zet/Rynek Zdrowia • • 28 kwietnia 2017 18:31

Badania hiszpańsko-portugalskiego zespołu naukowców, które ukazały się na łamach Journal of Agricultural and Food Chemistry, wskazują, że najlepsze efekty w ograniczaniu niebezpiecznych substancji wydzielających się podczas grillowania można uzyskać marynując mięso w ciemnym piwie.

Grillowane mięso zamarynowane w ciemnym piwie ma mniej substancji rakotwórczych
Po 4 godzinach marynowania reakcje chemiczne zachodzące na powierzchni mięsa w większości ustały Fot. PTWP (zdjęcie ilustracyjne)

Według badaczy przeciwutleniacze zawarte w piwie wchodzą w reakcję z powierzchnią mięsa czyniąc ją odporną na formowanie się wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych - informuje Radio Zet.

Najlepsze efekty przyniosło piwo ciemne. Zamarynowana w nim wieprzowina miała najniższy poziom substancji, które uważane są za rakotwórcze.

Po 4 godzinach marynowania reakcje chemiczne zachodzące na powierzchni mięsa w większości ustały. Po grillowaniu miało ono aż o 53 proc. mniej rakotwórczych substancji w porównaniu do mięsa, które nie było w ogóle marynowane. Marynata z piwa bezalkoholowego ograniczyła ilość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych o 25 proc. a piwo jasne zredukowało je o 13 proc.

Więcej: zdrowie.radiozet.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum