GIS znów ostrzega przed partią jaj, tym razem winna salmonella

Autor: GIS/Rynek Zdrowia • • 12 lipca 2018 19:15

W jajach spożywczych stwierdzono obecność bakterii Salmonella Enteritidis - informuje Główny Inspektor Sanitarny.

Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas poinformował konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Fot. Archiwum

Bakterie Salmonella enterica subsp. enterica serovar Enteritidis wykryto w próbce produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Dotyczy to produktu: ''Jaja z chowu klatkowego kl. Wag. M''.

Kod identyfikacyjny umieszczony na skorupce jaj: 3PL26111314; producent: Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas Tychów Nowy 60, 27- 225 Pawłów, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 26111314.

Kwestionowana partia jaj (nr partii 23.07.2018) została wyprodukowana w dniu 25.06.2018 r. (data zniesienia jaj), producent postępowaniem objął dodatkowo jaja zniesione 26.06.2018 r. (nr partii 24.07.2018).

Więcej: www.gis.gov.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum