GIS wydał ostrzeżenie. W "zdrowej" żywności wykryto toksynę wytwarzaną przez grzyby

Autor: oprac. JKB • Źródło: PAP15 września 2022 10:00

GIS wydał komunikat związany z ostrzeżeniem. W partiach makaronu żytniego wykryto zbyt wysoki poziom ochratoksyny A.

GIS wydał ostrzeżenie. W "zdrowej" żywności wykryto toksynę wytwarzaną przez grzyby
GIS ostrzega przed partią makaronu żytniego. Fot. AdobeStock

 

Ostrzeżenie od GIS

GIS wydał ostrzeżenie, w którym poinformował, że w wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partiach makaronu żytniego określonych w ostrzeżeniu.

Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Ostrzeżenie dotyczy partii produktu Bartolini Eko o numerze 06.2024L02, w skład której wchodzą:

  • makaron 100 proc. żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), gniazda numer 4 (tagliatelle) o masie netto 250 g;
  • makaron świderek o masie netto 400 g i makaron muszla numer 2 o masie netto 400 g.

Wszystkie wymienione partie makaronów mają minimalną datę trwałości do czerwca 2024 roku. Producentem jest firma P.P.H "TABIT" Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.

Firma Tabit Sp. z o.o., ul. Boryszewska 8, 05-46 Wiązowna powiadomiła swoich odbiorców i dobrowolnie rozpoczęła procedurę wycofywania ww. produktu od swoich odbiorców.

W komunikacie GIS zaznaczono, że "nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie", a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum