GIS: wszystko, co musisz wiedzieć o bezpiecznym grzybobraniu

Autor: GIS/Rynek Zdrowia • • 24 września 2013 13:14

Główny Inspektor Sanitarny przypomniał podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania oraz wprowadzania grzybów świeżych do obrotu handlowego.

GIS: wszystko, co musisz wiedzieć o bezpiecznym grzybobraniu
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022
GIS informuje m.in., że należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów), a w razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury , po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.

Więcej: www.gis.gov.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum