GIS ostrzega przed bakteriami w żółtym serze

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 13 września 2019 18:05

Główny Inspektorat Sanitarny wydał w piątek (13 września) ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w dwóch partiach sera żółtego. Partie paczkowanej goudy i edama w plastrach zostały wycofane.

GIS ostrzega przed bakteriami w żółtym serze
Fot. archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Chodzi o produkt: ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry, o numerze partii: 180359 i dacie minimalnej trwałości 18.10.2019 oraz ser żółty Rycki Edam marki Ryki, 135 g, plastry, o numerze partii: 060658 i dacie minimalnej trwałości 23.10.2019. Wycofane partie sera zostały wyprodukowane przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki.

GIS podał, że w jednej partii sera Gouda oraz w jednej partii sera Rycki Edam zbadanych na zlecenie producenta wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Spółdzielnia Mleczarska Ryki wdrożyła procedurę wycofania z obrotu powyższych partii serów, zidentyfikowano i poinformowano odbiorców towaru o zablokowaniu i wycofaniu kwestionowanych partii produktu z rynku. Producent poinformował, że część produktów została zutylizowana zgodnie z procedurą sieci handlowych, a pozostały ser jest wycofywany z obrotu. Prowadzone są systemowe działania naprawcze oraz badania produktów i wymazów z powierzchni w kierunku obecności Listeria monocytogenes.

Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają w domu partie produktów objętych komunikatem. Produkty z tych partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu skażonych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.

Danuta Starzyńska-Rosiecka (PAP)

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum