
Do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzanie do obrotu w UE nasion chia w jogurtach i deserach, produkty te nie mogą być sprzedawane - przypomina Główny Inspektor Sanitarny. Nasiona chia mogą być natomiast dodawane np. do pieczywa i płatków śniadaniowych.
W 2009 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił, że spożywanie całych i mielonych nasion chia (szałwii hiszpańskiej) nie szkodzi zdrowiu ludzi, gdy ich zawartość w posiłku nie przekracza 5 proc. Zadecydowano wówczas, że mogą one być dodawane wyłącznie do pieczywa.
Cztery lata później brytyjska firma wprowadzająca ten produkt do obrotu przedstawiła nowe informacje na temat bezpieczeństwa nasion chia. Na ich podstawie państwa UE i Komisja Europejska zgodziły się na rozszerzenie zastosowań nasion szałwii hiszpańskiej. Zawartość chia do 10 proc. jest dopuszczona w: pieczywie, śniadaniowych przetworach zbożowych oraz mieszankach owoców, orzechów i nasion, a także w opakowaniach jednostkowych przy zalecanym dziennym spożyciu wynoszącym maksymalnie 15 g.
W 2015 r. dozwolone zostało użycie nasion chia do soków owocowych oraz mieszanek soków owocowych w ilości 15 g/450 ml.
Przedsiębiorca, który chce zastosować nasiona szałwii hiszpańskiej w innych produktach, wcześniej musi przeprowadzić specjalną procedurę autoryzacyjną. "Do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzanie do obrotu w UE nasion chia w jogurtach i deserach produkty te nie mogą być sprzedawane. Za wprowadzanie do obrotu nowej żywności bez uzyskania zezwolenia (...) mogą być zastosowane kary np. grzywny czy ograniczenia wolności" - przypomina Główny Inspektor Sanitarny.
Nasiona szałwii hiszpańskiej były jednym z najważniejszych składników pożywienia dla Majów i Azteków, ponownie głośno zrobiło się o nich w latach 60. XX wieku. Są one źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz rozpuszczalnego błonnika. Zawierają także znaczne ilości białka i związków fitochemicznych. Szałwia hiszpańska jest wykorzystywana wspomagająco w profilaktyce otyłości, nadciśnienia, chorób sercowo-naczyniowych, a także chorób nowotworowych i cukrzycy.


- PN, 21:40 Pacjenci apelują o podniesienie akcyzy na tzw. nowatorskie wyroby tytoniowe
- PN, 21:29 Kujawsko-Pomorskie: rusza nowy program teleopieki domowej
- PN, 21:12 Słowacja: bez negatywnego wyniku testu nie będzie można pójść do pracy
- PN, 20:49 Naukowcy: dieta może mieć większy wpływ na otyłość u dzieci niż aktywność fizyczna
- PN, 20:35 Szef Rady Europejskiej : przyspieszenie szczepień będzie tematem unijnego wideoszczytu
- PN, 20:03 Badania: dzięki szczepionce zyskujemy więcej przeciwciał niż po przejściu Covid-19
- PN, 19:20 Kraków: szpital Żeromskiego czeka na szczepionki do drugiego podania
- PN, 19:09 Morawiecki: Śląsk słynie na świecie nie tylko z przemysłu, ale też z innowacji w medycynie
- PN, 18:44 GIS ostrzega przed olejkiem z ekstraktem z konopi włóknistych
- PN, 18:22 Prezes ARM: Pfizer deklaruje nawet czterokrotnie zwiększeniew dostaw szczepionki od połowy lutego
- PN, 17:27 MZ: jest projekt dot. Funduszu Kompensacyjnego Szczepień Ochronnych, uwagi do 24 stycznia
- PN, 17:03 Lekarz po publikacji w Rynku Zdrowia: nie podpisywałem listu kwestionującego szczepienia
- 1 Liczba zakażeń koronawirusem w Polsce wynosi 1 438 914, zmarło 33 407 pacjentów
- 2 Lekarz i ratownik "Naczelnik": z morsowania w górach można nie wrócić, 6 rad dla ekstremalistów
- 3 Rektor WUM: minister zdrowia, który nawołuje mnie do dymisji, ma do mnie inny żal
- 4 Dlaczego samorządowcy buntują się przeciwko zapowiadanemu upaństwowieniu szpitali?
- 5 PPOZ: czy placówki POZ mają działać jak pomoc doraźna i pogotowie?
- 6 Epidemia zmniejsza skalę cyfrowego wykluczenia i ułatwia wdrażanie rozwiązań informatycznych?
- 7 Fiałek: niezrozumiała decyzja wstrzymania szczepień dla personelu medycznego
- 8 Dworczyk: wstrzymany transport 330 tys. dawek na pierwsze szczepienie w grupie 0
- 9 Sutkowski: pacjenci z COVID-19 za późno zgłaszają się do szpitala
- 10 Lekarz po publikacji w Rynku Zdrowia: nie podpisywałem listu kwestionującego szczepienia
- 11 Premier: tych, którzy łamią przepisy, czekają kary do 30 tys. zł
- 12 Badania: dzięki szczepionce zyskujemy więcej przeciwciał niż po przejściu Covid-19
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych