Eksperci: polski rynek zdrowej żywności rośnie o 20-30 proc. rocznie

Autor: Newseria/Rynek Zdrowia • • 18 stycznia 2013 12:46

Polski rynek żywności ekologicznej jest wart około 600 mln zł i będzie rósł dynamicznie przez kolejne dwie dekady. Zwiększa się świadomość Polaków dotycząca zdrowego żywienia, w branży przybywa także producentów - oceniają eksperci.

Eksperci: polski rynek zdrowej żywności rośnie o 20-30 proc. rocznie

Świadomość Polaków dotycząca zdrowej żywności jest na razie stosunkowo niska. Z badań przeprowadzonych przez OBOP na zlecenie Organic Farma Zdrowia wynika, że jedynie 4 proc. wie, czym jest żywność ekologiczna. Wielu uważa, że polska żywność z założenia jest zdrowa, co nie przekłada się na rzeczywistą definicję zdrowej żywności, czyli pozbawionej chemii, barwników, konserwantów oraz pestycydów i hormonów.

W zakresie spożycia żywności ekologicznej wypadamy słabo w porównaniu z krajami Europy Zachodniej. Średnie spożycie w krajach "starej" UE sięga 3 proc. U liderów takich jak Dania, Szwajcaria, Niemcy i Austria jest to 4-5 proc. ogólnie spożywanej żywności. W Polsce spożycie pozostaje na poziomie 0,2 proc. Nisza jest wprawdzie niewielka, ale za to szybko rosnąca. W porównaniu do rynku tradycyjnej żywności, przyrost na rynku żywności zdrowej wynosi od 20 do 30 proc. rocznie.

Liczba produktów i producentów jest jeszcze stosunkowo skromna, ponieważ koszty produkcji żywności ekologicznej są znacznie wyższe niż tej konwencjonalnej i w konsekwencji jest ona droższa. Jednak od sześciu lat obserwuje się wzrost liczby dostawców, co wzmaga konkurencję.

Jednym z największych problemów tej branży pozostaje stosunkowo mała liczba przetwórni, dlatego bardziej przetworzone produkty trzeba importować do Polski, głównie z Niemiec i Czech a konsumenci płacą za nie wyższą cenę. To także utrudnia im dostęp do produktów z tej grupy.

 

 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum