Dietetyk o tłustym czwartku

Autor: radio.opole.pl/Rynek Zdrowia • • 27 lutego 2014 15:53

Jeden, dwa pączki na pewno nie zaszkodzą, najważniejsze jest to, by nie przesadzić z wiernością tradycji - ocenia dietetyk Magdalena Kultys.

Jeden pączek nie zaszkodzi. Jeśli jednak faworki i pączki zdominują jadłospis, będzie źle. - Przede wszystkim niestrawność, to jest bezpośredni objaw, jeśli jest to produkt bogaty w węglowodany i tłuszcze, czyli mieszankę dość wybuchową dla układu pokarmowego - wyjaśnia dietetyk.

Ważną zasadą jest unikanie łączenia węglowodanów z tłuszczami, warto też pamiętać o unikaniu nadmiaru produktów mącznych, ale także cukru i soli. W tym elementarzu zdrowego żywienia powinno znaleźć się pełnoziarniste razowe pieczywo, raczej mniej potraw smażonych, więcej ryb, warzyw, owoców, które dostarczają cennych mikroelementów i witamin.

Więcej: http://www.radio.opole.pl/
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum