
Jedna trzecia aktywnych zawodowo Polaków zjada w pracy zaledwie jeden posiłek. Jest nim najczęściej drugie śniadanie w postaci kanapki, owoców lub słodyczy - wynika z badań ankietowych.
Z badania "Co Polacy jedzą w pracy?", przeprowadzonego przez pracownię badawczą IPSOS na zlecenie Sodexo On-site Services, wyłania się obraz pracującego Polaka, który zapominając o regularnych i urozmaiconych posiłkach, nadal uważa, że odżywia się zdrowo (ponad 40% respondentów).
Trudno jednak się z tym zgodzić, gdy aż 32% ankietowanych w ciągu ośmiu godzin pracy dostarcza organizmowi zaledwie jedną dawkę energii.
Połowa ankietowanych codziennie sięga po kanapki, które okazały się ulubionym i najczęściej wybieranym "daniem" pracującego Kowalskiego. Kilka razy w tygodniu jemy owoce, jogurty oraz słodycze i słodkie wypieki.
Znacznie rzadziej, bo zaledwie raz w miesiącu, w pracowniczym menu pojawiają się bakalie, orzechy i suszone owoce. Równie rzadko spożywamy dania gotowe zalewane wrzątkiem czy fast foody (kebaby, hamburgery i hot dogi).
Co trzecia osoba jada w pracy obiad/lunch, który podobnie jak drugie śniadanie przygotowuje sobie wcześniej w domu - taka postawa jest charakterystyczna dla mieszkańców małych miast i osób powyżej 50 roku życia.
Jak pokazują wyniki badania, konsumenci są zgodni w kwestii rozumienia zdrowego odżywiania - niemal 80% respondentów definiuje je jako unikanie sztucznych składników, konserwantów i tłustych produktów.
Według danych Światowej Organizacji Zdrowia zdrowe odżywianie w pracy to jeden z ważniejszych czynników warunkujących efektywność pracowników - właściwe odżywianie może zwiększyć wydajność o 20%.


CZYTAJ TAKŻE
- CZ, 21:31 Szefowa KE: państwa członkowskie muszą wdrożyć certyfikaty szczepień
- CZ, 21:01 USA: gwałtownie spada liczba zakażeń i zgonów na COVID-19 w domach opieki
- CZ, 20:31 Kalisz: szczepionki nie dojechały, szpital drugi raz odwołuje seniorom terminy
- CZ, 20:01 Olsztyn: połowa testowanych miało wynik pozytywny; zwołano sztab kryzysowy
- CZ, 19:40 Szef AstraZeneca: wydajność naszych fabryk jest mniejsza niż się spodziewaliśmy
- CZ, 19:09 Znamy wynik testu na koronawirusa u ministra Niedzielskiego. Co dalej?
- CZ, 18:44 Brakuje geriatrów i łóżek szpitalnych dla seniorów. Plany rządu są ambitne
- CZ, 18:28 RPP: system odszkodowawczy zwiększy bezpieczeństwo pacjenta
- CZ, 18:07 MZ: projekt rozporządzenia ws. Dobrej Praktyki Laboratoryjnej
- CZ, 17:47 Powrót obostrzeń na Warmii i Mazurach. Ile osób w regionie się zaszczepiło?
- CZ, 17:26 Opolskie: stypendia dla studentów medycyny od marszałka województwa
- CZ, 17:05 Rzecznik MZ: szczyt epidemii na pułapie średnio 12 tys. zakażeń dziennie
- 1 Liczba potwierdzonych zakażeń koronawirusem w Polsce to 1 673 252, zmarło 43 094 pacjentów
- 2 Gadomski: będzie nowa sieć szpitali, chcemy odejść od finansowania ryczałtowego
- 3 Kpt. dr Siewiera: blokujmy pseudoekspertów od koronawirusa. Nie lubią małych zasięgów
- 4 Minister zdrowia: dziś znów ponad 12 tys. nowych zakażeń. Wielkanoc możemy spędzić w domach
- 5 Nieoficjalnie o obostrzeniach: rząd rozważa zamknięcie stoków
- 6 Grzesiowski: za 2-3 tygodnie możemy mieć 25 tysięcy zakażeń dziennie
- 7 Niedzielski: mamy 12 146 nowych zachorowań. Nowe obostrzenia od soboty, może nawet wcześniej
- 8 Migrena to nie fanaberia - ten ból odbiera chęć do życia. Czy decydenci widzą problem?
- 9 Nie ma już Agencji Rezerw Materiałowych. Kto kupi szczepionki przeciwko Covid-19?
- 10 Andrusiewicz: wjazd do Polski ze Słowacji i Czech tylko z negatywnym testem lub szczepieniem
- 11 Co zrobić, aby szpitalami kierowali najlepsi menedżerowie? To całkiem proste
- 12 Pielęgniarki i położne w czasie pandemii zobaczyły już 78 nekrologów swoich koleżanek
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych