
Będąca największym w świecie eksporterem produktów mlecznych nowozelandzka firma Fonterra przeprosiła w poniedziałek (5 sierpnia) Chiny za dostarczanie im artykułów skażonych bakteriami, które mogły powodować zatrucie jadem kiełbasianym.
Fonterra poinformowała w sobotę (3 sierpnia), że jej niektóre pochodzące z marca ubiegłego roku produkty mogły być skażone bakteriami, wywołującymi zatrucie jadem kiełbasianym (botulizm). Jak jednocześnie zaznaczono, nie pojawiły się dotąd żadne informacje o zachorowaniach.
Według Spieringsa władze Chin nie wprowadziły całkowitego zakazu wwozu produktów Fonterry, lecz tylko restrykcje wobec jej wyrabianych z serwatki koncentratów białkowych. Skażenie dotyczyło 38 ton tego koncentratu, z czego 18 ton wykorzystały własne fabryki firmy w Australii i Nowej Zelandii do wyprodukowania odżywek dla niemowląt na potrzeby dwóch odbiorców.
Spierings poinformował, że źródło skażenia znajdowało się w zakładzie przetwórczym w Nowej Zelandii, a konkretnie w rurze, która była rzadko używana i dlatego standardowe procedury odkażające były w jej przypadku nieskuteczne. W marcu bieżącego roku Fonterra wykryła, że część koncentratu białkowego, wyprodukowanego i sprzedanego klientom w maju 2012 roku, zawierała bakterie. Natychmiast podjęto szczegółowe badania, ale dopiero w lipcu w próbkach ujawniono obecność szkodliwego szczepu bakterii.
Zakłady, w których doszło do skażenia, zostały zamknięte dla dokładnego wyczyszczenia.


CZYTAJ TAKŻE
- 21:35 Minister Niedzielski: pełne wsparcie dla idei o rejestracji eksportu szczepionek przeciw COVID-19
- 20:53 MZ: ponowna zmiana standardu organizacyjnego teleporady w POZ - projekt rozporządzenia
- 20:47 RPO pyta szefa kancelarii premiera, co ze szczepieniami uchodźców i imigrantów
- 19:50 MZ w komunikacie: podmiot leczniczy nie może odstąpić lub sprzedać szczepionki przeciw COVID-19
- 19:16 Stanowisko konsultanta krajowego ws. szczepień przeciwko Covid-19 u pacjentek z nowotworami ginekologicznymi
- 18:56 NIPiP pisze do ministra: potrzebne pilne wznowienie szczepień w grupie zero
- 18:39 Dworczyk: w najbliższych dniach zapadną decyzje co do obowiązujących obostrzeń
- 17:58 Kraków: w "Żeromskim" bez NOP u szczepionych osób z reakcjami anafilaktycznymi w przeszłości
- 17:47 Badanie serologiczne w Krakowie: niemal 50 proc. nauczycieli przeszło COVID-19 nie wiedząc o tym
- 16:58 Szczepionka Moderny skuteczna na warianty koronowirusa: brytyjski i z RPA
- 16:35 Prawnicy izb lekarskich o przepisach o zatrudnianiu lekarzy spoza Unii: "liczne wątpliwości". Analiza
- 15:58 Ministerstwo Zdrowia: koronawirus przyczynił się do śmierci m.in. 74 lekarzy i 63 pielęgniarek
- 1 Liczba zakażeń koronawirusem w Polsce wynosi 1 478 119, zmarło 35 401 pacjentów
- 2 Wiceminister zdrowia: być może od 1 lutego zostaną poluzowane niektóre obostrzenia
- 3 Lekarz: po zaszczepieniu się "wrzuciłem na luz". To może być woda na młyn dla antyszczepionkowców
- 4 Dworczyk: nie ma na razie wolnych terminów szczepień przeciw COVID-19, bo brakuje szczepionek
- 5 Zmarł prof. Franciszek Kokot, współtwórca polskiej nefrologii
- 6 Wchodzi w życie nowelizacja rozporządzenia dotyczącego m.in. kolejności szczepień w I etapie
- 7 Fizjoterapeuci, diagności i farmaceuci chcą się szkolić i szczepić przeciw koronawirusowi
- 8 Opłata cukrowa, czyli po co nam te pieniądze i jak je najlepiej wydać
- 9 Porozumienie Zielonogórskie: szczepienia seniorów w POZ ruszą raczej od wtorku
- 10 Resort zdrowia: 6 322 nowe zakażenia koronawirusem ostatniej doby, zmarło kolejnych 346 osób
- 11 GUS: w 2020 roku we wszystkich województwach było znacznie więcej zgonów niż w 2019
- 12 Rzecznik MZ: czekamy na weryfikację przez lekarza zgonu pacjenta ujętego w raporcie poszczepiennym
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych