×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

Branża mięsna polemizuje z raportem WHO

www.farmer.pl Autor: PTWP - Farmer.pl • Źródło: farmer.pl/Rynek Zdrowia   • 30 października 2015 10:34

WHO opublikowała raport na temat szkodliwości mięsa czerwonego. Dotyczy on substancji, jakie mogą zostać wytworzone w wyniku nieprawidłowego przetwarzania mięsa - zaznacza Związek Polskie Mięso.

Branża mięsna polemizuje z raportem WHO
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Zdaniem Związku Polskie Mięso komentarz WHO odnosi się do substancji, jakie mogą zostać wytworzone w wyniku nieprawidłowego przetwarzania mięsa.

WHO zaznacza, iż sklasyfikowana grupa czynników kancerogennych nie jest jednolita i poziom ich szkodliwości jest znacząco różny.

Twierdzi jednocześnie, że nowotwory są złożoną chorobą i mogą zależeć od wielu czynników, jak: geny, dieta, starzenie się, środowisko, styl życia. Czerwone mięso dostarcza białek o wysokiej wartości biologicznej, jest ważnym źródłem mikroelementów (witaminy z grupy B, żelazo i cynk).

Najlepszym sposobem na ograniczenie ryzyka rozwoju nowotworu jest prowadzenie zdrowego trybu życia. Obejmuje on: zrównoważoną dietę, codzienną aktywność fizyczną, unikanie siedzącego trybu życia, inteligentne gotowanie (unikanie rozgotowywania czy zwęglania powierzchni mięsa, gotowania mięsa na otwartym ogniu i smażenia).

Jak twierdzi ZPM średnia konsumpcja mięsa i wyrobów mięsnych w UE jest znacznie niższa niż poziom, który można uznać za wysokie spożycie dzienne.

Więcej: www.farmer.pl

 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

    Najnowsze