Branża mięsna polemizuje z raportem WHO
WHO opublikowała raport na temat szkodliwości mięsa czerwonego. Dotyczy on substancji, jakie mogą zostać wytworzone w wyniku nieprawidłowego przetwarzania mięsa - zaznacza Związek Polskie Mięso.

Zdaniem Związku Polskie Mięso komentarz WHO odnosi się do substancji, jakie mogą zostać wytworzone w wyniku nieprawidłowego przetwarzania mięsa.
WHO zaznacza, iż sklasyfikowana grupa czynników kancerogennych nie jest jednolita i poziom ich szkodliwości jest znacząco różny.
Twierdzi jednocześnie, że nowotwory są złożoną chorobą i mogą zależeć od wielu czynników, jak: geny, dieta, starzenie się, środowisko, styl życia. Czerwone mięso dostarcza białek o wysokiej wartości biologicznej, jest ważnym źródłem mikroelementów (witaminy z grupy B, żelazo i cynk).
Najlepszym sposobem na ograniczenie ryzyka rozwoju nowotworu jest prowadzenie zdrowego trybu życia. Obejmuje on: zrównoważoną dietę, codzienną aktywność fizyczną, unikanie siedzącego trybu życia, inteligentne gotowanie (unikanie rozgotowywania czy zwęglania powierzchni mięsa, gotowania mięsa na otwartym ogniu i smażenia).
Jak twierdzi ZPM średnia konsumpcja mięsa i wyrobów mięsnych w UE jest znacznie niższa niż poziom, który można uznać za wysokie spożycie dzienne.
Więcej: www.farmer.pl
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
ZOBACZ KOMENTARZE (0)