Borówki dominują w rankingach najzdrowszych owoców

Autor: Gazeta Wyborcza/Rynek Zdrowia • • 29 lipca 2018 11:32

Borówki wspomagają serce, wzmacniają kości, upiększają skórę, zapobiegają nowotworom, a nawet leczą cukrzycę. Polska jest jednym z największych ich producentów.

Fot. PTWP

Według Aggregate Nutrient Density Index - wskaźnika oceniającego gęstość mikroelementów – borówki biją na głowę inne owoce. Moc dają im przede wszystkim flawonoidy - związki, którym borówki zawdzięczają swoją ciemnoniebieską barwę. Flawonoidy mają właściwości antyoksydacyjne, wzmacniające układ odpornościowy, antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe, hamują też krwawienia wewnętrzne i zmniejszają obfite krwawienia miesiączkowe.

Wiele badań sugeruje, że zwiększenie spożycia pokarmów jagodowych zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób serca i ogólnej śmiertelności. Naukowcy odkryli też, że ludzie, którzy jedzą pokarmy bogate w flawonoidy, rzadziej chorują na infekcje górnych dróg oddechowych.

Naukowcy z Harvardu opisali związek między jedzeniem borówek a znaczącym obniżeniem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Badania trwały 12 lat, a wzięło w nich udział ponad 185 tys. osób. Uczeni sprawdzali, które owoce z tych najbardziej popularnych mogą chronić nas przed cukrzycą. Ewidentnym zwycięzcą rankingu okazały się borówki. Zjedzenie zaledwie od jednej do trzech porcji tych owoców w miesiącu zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 11 proc. U tych, którzy jedzą je pięć razy w tygodniu, ryzyko spada prawie o 30 proc.

Więcej: www.wyborcza.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum