Badania: kawa w pracy niebezpieczna dla zdrowia

www.pulshr.pl Autor: PTWP - PulsHR • Źródło: PulsHR/Rynek Zdrowia   • 28 września 2017 11:51

Jak wynika z analizy mikrobiologa dr. Charlesa Gerby z Uniwersytetu w Arizonie kubki do kawy w miejscu pracy są bardzo dobrym nośnikiem bakterii coli. Po dniu pracy każde takie naczynie nosi ślady obecności tej niebezpiecznej bakterii.

Badania: kawa w pracy niebezpieczna dla zdrowia
Badania: kawa w pracy niebezpieczna dla zdrowia. Fot. Archiwum

Charles Gerba zbierał dane do swojej publikacji od 1997 r. Wynik jego obserwacji pokazał jasno, że wspólnotowe kuchnie są głównym winowajcą rozpowszechniania bakterii. Naukowiec badał zwłaszcza bakterie coli, zwane także pałeczkami okrężnicy.

Z analizy czynności wykonywanych w różnych kuchniach w USA i innych krajach wyłania się jasny wniosek - gdy bakterie były obecne rano na 20 proc. kubków do kawy, wieczorem były już na wszystkich. Przenosi je wycieranie kubków szmatkami lub gąbkami.

W 2012 roku podobne badanie publikowano w Kalifornii. Tamte analizy opracował dr Scott Kell. Charles Gerba także pracował w kalifornijskim zespole. Teraz jego artykuł ukazał się w piśmie naukowym "Dairy, Food and Environmental Sanitation".

Czytaj: www.pulshr.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum