50 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów jest przekonana, że pomimo zakazu od 1 września sprzedaży w sklepikach szkolnych tzw. śmieciowego jedzenia, nadal będzie mogła tam kupić słodzone napoje owocowe i drożdżówki - wynika z ogólnopolskiego badania.
Według autorów badanie pokazało, że uczniowie mają niską świadomość co do tego, jak powstaje żywność, co wchodzi w jej skład, a w związku z tym trudno im odróżnić zdrowy produkt wysokiej jakości od niezdrowego.
Od 1 września - z początkiem nowego roku szkolnego - wejdzie w życie nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zgodnie z którą firmy prowadzące sklepiki szkolne nie będą mogły sprzedać w nich tzw. śmieciowego jedzenia. Nowela wprowadza też wymagania dot. jedzenia podawanego dzieciom np. w stołówkach.
Celem noweli jest wzmocnienie ochrony zdrowia dzieci w wieku szkolnym przez ograniczenie dostępu do środków spożywczych zawierających znaczne ilości składników niezalecanych dla ich rozwoju.
Chodzi o produkty o takiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, soli i cukru, które spożywane w nadmiarze mogą być przyczyną przewlekłych chorób dietozależnych, jak np. chipsy, niektóre ciastka i napoje, w tym energetyzujące, jedzenie typu fast food i instant.
W badaniu na temat wiedzy o żywności uczniów zapytano m.in., jakie produkty będą mogli kupić w sklepikach szkolnych po 1 września. 82 proc. z nich wskazało jabłka, 79 proc. - sok pomarańczowy, 57 proc. - napój o smaku pomarańczowym, 56 proc. - orzechy, 50 proc. - drożdżówki, 49 proc. - herbatniki, 48 proc. - miętową gumę do żucia, 45 proc. - rogaliki bez nadzienia, 22 proc. - pączki, 14 proc. - batony z czekoladą, 14 proc. - napoje gazowane, 11 proc. - chipsy.
W badaniu sprawdzano też wiedzę uczniów z zakresu znajomości pochodzenia warzyw i owoców, znajomości produktów pochodzenia zwierzęcego i sposobu wytwarzania produktów spożywczych.
Pokazało ono, że dzieci w wieku 6-15 lat mają przeciętną wiedzę ogólną o żywności (zarówno na temat warzyw i owoców, produktów pochodzenia zwierzęcego, jak i produkowania żywności). Poziom wiedzy o żywności rośnie wraz z wiekiem. W przypadku pomidorów, gruszek, kalarepy, dyni czy kaszy gryczanej ponad 94 proc. dzieci wie, że są to produkty polskie, tak samo jak to, że banany są z importu. Jednocześnie 25 proc. uważa, że soczewica jest importowana, 69 proc., że winogrona rosną w Polsce.
Uczniowie w większości nie mają wątpliwości, skąd biorą się jajka: 96 proc. jako źródło wskazało kury, 35 proc. - przepiórki, 31 proc. - strusie, a 26 proc. - kaczki. 3 proc. wskazało fabrykę. Podobnie było z odpowiedzią na pytanie: skąd można wziąć mleko do picia. 96 proc. uczniów odpowiedziało, że od krowy, 64 proc. - od kozy, 33 proc. - od owcy, 27 proc. - z soi.
- « POPRZEDNIA
- 1
- 2
- NASTĘPNA »
- SB, 19:03 6 i 12 tygodni, 6 miesięcy. O co chodzi? MZ precyzuje odstępy między dawkami szczepień
- SB, 16:11 U niektórych pacjentów wszczepienie stymulatora można zastąpić odnerwienie serca
- SB, 15:17 Wiceminister zdrowia: Polska jest gotowa pomóc Czechom w walce z pandemią
- SB, 14:33 Problem otyłości urósł już tak bardzo, że wymaga prowadzenia polityki żywieniowej?
- SB, 13:47 Eksperci: w Polsce brakuje wyspecjalizowanych ośrodków dla osób z wrodzonymi wadami serca
- SB, 12:21 Wiceminister zdrowia: będą zalecenia dotyczące przemieszczania się podczas Wielkanocy
- SB, 11:13 Ruszył program profilaktyki obrzęku limfatycznego po leczeniu raka piersi
- SB, 10:46 Dobowy raport MZ: nadal duży przyrost zakażeń, liczba zajętych łóżek covidowych wzrosła o ponad 300
- SB, 10:33 Najnowsze dane o koronawirusie w Polsce
- SB, 09:24 Misja WHO w Chinach: naukowcy ukrywali dane o początkach epidemii Covid-19?
- SB, 08:28 Rozlewnia szczepionki, licencja, produkcja w kraju. Jakie mamy opcje?
- SB, 08:21 Kraska apeluje: nie leczmy się tlenem na własną rękę! Pandemia nabiera rozpędu
- 1 Koronawirus w Polsce: 1 781 345 potwierdzonych zakażeń, zmarło 45 159 pacjentów
- 2 Dworczyk: podanie drugiej dawki szczepionki przeciwko Covid-19 później, zmiany dla ozdrowieńców
- 3 Pomorskie też objęte lockdownem. Zamknięte zostaną m.in. kina, hotele, teatry, baseny
- 4 W szpitalach przybywa młodych pacjentów z Covid-19. Będzie jeszcze gorzej?
- 5 Minister zdrowia: teleporady były nadużywane, dlatego ograniczamy ich stosowanie
- 6 Polski pacjent "zero": po przejściu COVID-19 nadal odczuwam dolegliwości
- 7 Skoro nie mogliśmy być mądrzy przed pandemią COVID-19, spróbujmy teraz
- 8 Sośnierz: Polska nie walczy z pandemią COVID-19, ale rozpaczliwie się przed nią broni
- 9 Kraska apeluje: nie leczmy się tlenem na własną rękę! Pandemia nabiera rozpędu
- 10 Minister zdrowia o pielęgniarkach: tak wygląda spadek zachorowań na Covid-19 w tej grupie
- 11 Niedzielski: czas, żeby ograniczyć teleporady i przywracać normalne leczenie
- 12 NIL o liczbie zaszczepionych lekarzy: dane Ministerstwa Zdrowia wprowadziły wszystkich w błąd
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych