Stanowisko PTND i Fundacji SMA w sprawie leczenia genowego w rdzeniowym zaniku mięśni Fot. Pixabay/Gerd Altmann (zdj. ilustracyjne)

- Nie ma danych naukowych pokazujących przewagę któregokolwiek z leków: nusinersenu lub onasemnogenu abeparwoweku, dopuszczonych w UE do leczenia SMA. Oba działają w podobny sposób.  Nieuprawnione jest więc twierdzenie jakoby, jeden był skuteczniejszy od drugiego - wyjaśniają PTND oraz Fundacja SMA.

Polskie Towarzystwo Neurologów Dziecięcych (PTND) oraz Fundacja SMA zaniepokojone pojawiającymi się w przestrzeni publicznej nieścisłościami dotyczącymi wartości klinicznej genowego leczenia rdzeniowego zaniku mięśni SMA, a także istoty choroby i dostępności do leczenia w Polsce, opublikowało wspólne stanowisko.

W stanowisku PTND i Fundacji SMA czytamy: "Pojawienie się każdego nowego leku o udowodnionej skuteczności i bezpieczeństwie do leczenia rdzeniowego zaniku mięśni (SMA) napawa ogromnym optymizmem. Nie inaczej jest w przypadku leku onasemnogen abeparwowek (Zolgensma).

(...) "Jako polskie środowisko neurologów dziecięcych i jako ogólnopolska organizacja zrzeszająca pacjentów z SMA rozumiemy dramat chorych i ich najbliższych. Solidarnie dążymy do zapewnienia w Polsce najwyższego standardu leczenia SMA oraz dostępności wszystkich opcji terapeutycznych w ramach finansowania NFZ, jak również wprowadzenia powszechnych badań przesiewowych noworodków, co pozwoli na uzyskanie najwyższej skuteczności leczenia farmakologicznego SMA poprzez terapię przed wystąpieniem objawów choroby" - stwierdzają eksperci.

Z całym stanowiskiem PTND i Fundacji SMA można zapoznać się na stronie: fsma.pl

Jednocześnie eksperci dodają, że są zaniepokojeni licznymi nieprawdziwymi informacjami, a nawet mitami dotyczącymi rdzeniowego zaniku mięśni i leczenia tej choroby w Polsce, rozpowszechnianymi w nieodpowiedzialny sposób przez niektóre media i osoby publiczne.

W związku z zaistniałą sytuacją zdecydowali się wyjaśnić wszelkie niejasności pojawiające się w przestrzeni publicznej. Pierwszą i najistotniejszą jest fakt, że żadnemu dziecku choremu na SMA w Polsce nie grozi śmierć i dlatego nie zachodzi potrzeba "ratowania" go lekiem zakupionym prywatnie.

"Każde dziecko w Polsce, u którego rozpoznaje się dziś rdzeniowy zanik mięśni, ma błyskawicznie wdrożone nowoczesne leczenie zgodne ze światowymi standardami. Dzięki wspólnym staraniom środowiska medycznego oraz polskiej społeczności pacjentów, od stycznia 2019 roku wszyscy pacjenci w Polsce (niezależnie od rodzaju SMA i stopnia zaawansowania tej choroby) mają dostęp do leczenia nowoczesnym lekiem (nusinersen, Spinraza), którego koszt jest w całości finansowany z budżetu państwa" - czytamy w stanowisku.

Drogi Użytkowniku!