Eksperci: problemem osób z chorobą Parkinsona niedożywienie i chudnięcie

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 05 lipca 2017 10:19

Ryzyko niedożywienia może dotyczyć nawet 60 proc. osób z chorobą Parkinsona - przypominają eksperci kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne - Twoje posiłki w walce z chorobą".

Eksperci: problemem osób z chorobą Parkinsona niedożywienie i chudnięcie
Fot. Shutterstock

Jak zaznaczają w przesłanej informacji, długotrwałe niedożywienie prowadzi do zmian fizjologicznych w organizmie oraz upośledzenia funkcji różnych ważnych narządów i układów, w tym układu odporności. Konsekwencją długotrwałego niedożywienia mogą być: wyniszczenie organizmu, szybszy rozwój choroby i pojawienie się jej powikłań.

"Niedożywienie i chudnięcie jest problemem osób z chorobą Parkinsona. Szczególnie dotyczy to chorych starszych i dłużej chorujących. Jest to związane ze zwiększonym wydatkiem energetycznym z powodu drżenia, dyskinez (nieskoordynowane, niezależne od woli ruchy ciała - PAP) polekowych, a także z powodu ograniczeń dietetycznych wynikających z zaburzeń połykania" - tłumaczy cytowany w komunikacie neurolog prof. Jarosław Sławek, prezes-elekt Polskiego Towarzystwa Neurologicznego.

Specjalista dodaje, że u części chorych powód chudnięcia nie jest znany, ale niezależnie od przyczyny objaw ten pogarsza rokowanie pacjentów. Dlatego wymagają oni wsparcia wysokokalorycznymi pokarmami lub preparatami żywieniowymi o zbilansowanym składzie.

Zgodnie z raportem z 2014 r. pt. "Choroba Parkinsona - analiza kosztów ekonomicznych i społecznych", opracowanym przez ekspertów Instytutu Zarządzania w Ochronie Zdrowia Uczelni Łazarskiego, w Polsce na chorobę Parkinsona cierpi ok. 80 tys. osób. Co roku rozpoznaje się ją u 1 proc. osób po 60. roku życia, co w obliczu starzenia się polskiego społeczeństwa oznacza, że liczba chorych będzie stale rosła.

Choroba Parkinsona jest przewlekłym, postępującym schorzeniem mózgu, które najczęściej występuje po 60. - 65. roku życia. Objawia się m.in. sztywnością mięśni, spowolnieniem ruchowym i drżeniem kończyn w spoczynku.

- Ta podstępna choroba rozwija się stopniowo. W miarę upływu czasu pojawiają się problemy przy wykonywaniu codziennych czynności - chorzy często nie są w stanie wykonać nawet zwykłych czynności takich jak ubieranie się czy przygotowanie posiłku. Do tego dochodzą często problemy z połykaniem pokarmu - tłumaczy Ewa Dobrowolska z Mazowieckiego Stowarzyszenia Osób z Chorobą Parkinsona.

To może skutkować właśnie niedożywieniem. Zdaniem Dobrowolskiej bardzo pomocna dla rodziny i opiekunów chorych na parkinsona może być znajomość sposobów i metod radzenia sobie z tym problemem, m.in. poprzez stosowanie żywienia medycznego. Może ono bowiem poprawić stan odżywienia organizmu oraz jakość życia chorych i ich opiekunów.

Dietetyk Magdalena Szymańska wyjaśnia, że dieta w chorobie Parkinsona powinna odpowiadać na potrzeby chorych i być dopasowana do ich stanu zdrowia.

- Bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na następujące aspekty: zapobieganie niedożywieniu, uwzględnienie trudności w przełykaniu pokarmów, eliminacja zaparć czy modyfikacja diety pod kątem lepszego przyswajania leków - zaznacza specjalistka. Według niej, gdy występuje niedożywienie konieczne jest zwiększenie kaloryczności posiłków. W celu poprawy przyswajalności leków trzeba zmniejszyć ilość białka w diecie i zachować odpowiednie proporcje miedzy węglowodanami a białkiem. Gdy chory ma zaburzenia połykania warto zmienić konsystencję przyjmowanych pokarmów.

- Każdy pacjent powinien być zatem traktowany indywidualnie, aby żywienie było dostosowane do jego potrzeb i problemów, jednocześnie wpływając na dobre odżywienie organizmu lepsze samopoczucie i sprawność pacjenta - tłumaczy Szymańska.

Na przykład, u pacjentów z chorobą Parkinsona, którzy stosują lek o nazwie lewodopa, istotne jest ograniczenie oraz odpowiednie rozłożenie w ciągu dnia spożycia białka. Aminokwasy zawarte w białkach wpływają bowiem na obniżenie wchłaniania leku, co w konsekwencji zmniejsza skuteczność jego działania.

Ilość spożywanego białka nie powinna przekraczać 0,8 grama na 1 kg masy ciała, a posiłki zawierające białko powinny być przyjmowane w odpowiednim przedziale czasowym od momentu zażycia lewodopy. Wsparciem w karmieniu tej grupy chorych na parkinsona mogą być specjalistyczne preparaty odżywcze o niskiej zawartości białka, odpowiednio dobranej kaloryczności oraz zawartości składników odżywczych.

Celem kampanii edukacyjnej "Żywienie medyczne - Twoje posiłki w walce z chorobą" jest zwiększenie świadomości społecznej na temat roli specjalistycznego żywienia w różnych chorobach, zwłaszcza w przewlekłych chorobach neurologicznych (udar mózgu, choroba Parkinsona i Alzheimera) oraz przekonanie pacjentów, ich rodzin a także pracowników służby zdrowia, że żywienie medyczne jest integralną częścią leczenia.

Inicjatorem kampanii jest marka Nutricia Medyczna.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum