Stomatologiczne mity obalone
Zły stan uzębienia nie zależy jedynie od tego, co aktualnie spożywamy. Nie zależy również od ilości spożywanego cukru...

Carole Palmer, profesor Tufts University School of Dental Medicine postanowiła obalić mity dotyczące stomatologii i nakreśliła jak dieta i odżywianie wpływają na zdrowie zębów u dzieci, nastolatków, przyszłych mam, dorosłych i starszych.
Naukowcy twierdzą, że historia zdrowego uzębienia zaczyna się bardzo wcześnie, bowiem już dieta matki wpływa na rozwój zębów płodu.
Kolejny mit dotyczy wpływu cukru na stan zębów. Naukowcy twierdzą, że nie zależy on od ilości spożywanego cukru, ale od czasu kontaktu cukru z zębami.
Powszechnie za normalne uważa się utratę przez dzieci zębów mlecznych spowodowaną próchnicą. Tymczasem okazuje się, że próchnica ta może uszkodzić także dopiero rozwijającą się koronę zębów stałych, rozwijających się pod nimi.
Jeśli mleczaki wypadną przedwcześnie, nowe zęby mogą urosnąć nieprawidłowo ustawione i wymagają interwencji ortodonty. Do utraty zębów może doprowadzić również osteoporoza.
Carole Palmer wskazuje, także na fakt, iż bardzo często nie są dobrze dobrane protezy. Skutkuje to tym, że starsze osoby mają skłonności do spożywania posiłków łatwych do przeżucia, ale mało wartościowych, takich jak np. ciastka.
Ponadto osoby starsze i w wieku średnim narażone są na próchnicę korzenia spowodowaną cofnięciem dziąseł.
Powszechne użycie leków, takich jak: antydepresanty, leki moczopędne, przeciwhistaminowe i uspokajające, również zwiększa ryzyko uszkodzeń zębów przez zmniejszenie wydzieliny śliny. Prof. Carole Palmer tłumaczy, że zmniejszona ilość śliny sprawia, iż jama ustna oczyszcza się znacznie wolniej.
Zagrożenie dla zębów znacznie wzrasta również u diabetyków, którzy bardziej narażeni są na zapalenie dziąseł, które może doprowadzić do utraty zębów.
ZOBACZ KOMENTARZE (0)