Fizjoterapia Polska chce przywrócenia egzaminu dla fizjoterapeutów i kontruje stanowisko KIF

Autor: WOK • Źródło: Rynek Zdrowia05 sierpnia 2022 14:00

Sejm przyjął 5 sierpnia nowelizację ustawy, m.in. znoszącą Państwowy Egzamin Fizjoterapeutyczny. Stowarzyszenie Fizjoterapia Polska sprzeciwia się takiemu rozwiązaniu, a także popierającemu likwidację PEF stanowisku Krajowej Izby Fizjoterapeutów.

Fot. Fizjoterapeuci są podzieleni w sprawie Państwowego Egzaminu Fizjoterapeutycznego Fot. PAP/Tomasz Gzell
  • W piątek, 5 sierpnia Sejm przyjął nowelizację ustawy o zawodach pielęgniarki i położnej oraz niektórych innych ustaw, m.in. znoszącą Państwowy Egzaminu Fizjoterapeutycznego (PEF)
  • Likwidację PEF popiera Krajowa Izba Fizjoterapeutów, ale zastrzega, że chce powrotu do egzaminu za dwa lata, po wprowadzeniu zasad oceny osób kończących studia i chcących wykonywać zawód fizjoterapeuty
  • Rezygnacji z państwowego egzaminu sprzeciwia się Stowarzyszenie Fizjoterapia Polska
  • Organizacja przypomina, że już w 2020 r. zagadnienia egzaminacyjne zostały umieszczone na stronie Centrum Egzaminów Medycznych Ministerstwa Zdrowia

Państwowy Egzamin Fizjoterapeutyczny miał wyrównać poziom kształcenia

- W związku z likwidacją Państwowego Egzaminu Fizjoterapeutycznego i niepokojącą sytuacją tegorocznych absolwentów Zarząd Główny Stowarzyszenia Fizjoterapia Polska, postanowił przekazać prezesowi Krajowej Rady Fizjoterapeutów Tomaszowi Dybkowi swoje stanowisko w tej kwestii, dodatkowo dołączając do korespondencji kilkadziesiąt organizacji, uczelni oraz osób związanych z fizjoterapią - czytamy na stronie stowarzyszenia.

Fizjoterapia Polska wyraża „głębokie zaniepokojenie” wywołane stanowiskiem Krajowej Izby Fizjoterapeutów, które wspiera rezygnację z przeprowadzenia Państwowego Egzaminu Fizjoterapeutycznego (PEF)”.

- Jako towarzystwo naukowe zrzeszające fizjoterapeutów współtworzyliśmy zapisy ustawy o zawodzie fizjoterapeuty. (...) Uczestniczyliśmy w dziesiątkach, jeśli nie w setkach spotkań na temat kształtu oraz treści tej ustawy (...). Na wszystkich etapach tworzenia projektu ustawy wszyscy przedstawiciele władzy ustawodawczej i wykonawczej oraz środowiska medycznego podkreślali konieczność zbudowania mechanizmów zapewniających taki sam lub zbliżony poziom wykształcenia polskich fizjoterapeutów (...) w trosce o bezpieczeństwo pacjentów i jakość świadczonych usług - wskazuje Fizjoterapia Polska w swoim stanowisku.

Jak zauważa, filarami wyrównania poziomu kształcenia fizjoterapeutów w całej Polsce miały być trzy konkretne zapisy ustawowe:

1. Jednolite pięcioletnie studia magisterskie
  2. Państwowy Egzamin Fizjoterapeutyczny
  3. Sprawowanie pieczy nad prawidłowym wykonywaniem zawodu przez Krajową Radę Fizjoterapeutów

"Wszystkie uczelnie systematycznie prowadziły działania edukacyjne"

Stowarzyszenia Fizjoterapia Polska przypomina, że w ciągu ostatnich pięciu lat we wszystkich uczelniach „systematycznie prowadzono działania edukacyjne mające na celu jak najlepsze przygotowanie studentów fizjoterapii do PEF”. Ponadto organizacja podkreśla, że w 2020 r. zagadnienia egzaminacyjne zostały umieszczone na stronie Centrum Egzaminów Medycznych Ministerstwa Zdrowia.

- Już ponad rok temu Zarząd Główny Stowarzyszenia Fizjoterapia Polska wraz z Oddziałem Studenckim SFP (...) podjął decyzję organizacji interaktywnych wykładów online. (...) W cyklicznych wykładach uczestniczyła ponad połowa wszystkich studentów mających zdawać PEF w tym roku - zaznacza w swoim stanowisku Fizjoterapia Polska.

Przypomnijmy, że 20 lipca br. sejmowa Komisja Zdrowia w pierwszym czytaniu pozytywnie zaopiniowała projekt nowelizacji ustawy o zawodach pielęgniarki i położnej oraz niektórych innych ustaw. Zmiany obejmą również fizjoterapeutów, zakładając zniesienie Państwowego Egzaminu Fizjoterapeutycznego. 5 sierpnia Sejm przyjął stawę, tym samym likwidując PEF.

Prezes Krajowej Rady Fizjoterapeutów Tomasz Dybek, przedstawił podczas prac sejmowej Komisji Zdrowia stanowisko fizjoterapeutów ws. egzaminu.

Fizjoterapeuci są podzieleni w sprawie PEF. Będą szersze konsultacje?

- Prezydium Krajowej Rady Fizjoterapeutów wspiera inicjatywę ministra zdrowia odnoszącą się do możliwości rezygnacji z przeprowadzenia Państwowego Egzaminu Fizjoterapeutycznego. Z uwagi na sytuację postcovidową niezbędnym jest jak najszybsze umożliwienie fizjoterapeutom wejścia do systemu opieki zdrowotnej i wsparcie procesu powrotu do zdrowia tysięcy pacjentów - odczytał 20 lipca stanowisko KRF prezes Dybek.

Jednocześnie szef samorządu zawodowego fizjoterapeutów zaznaczył, że sprawa PEF „była zbyt płytko konsultowana, a środowisko ma zróżnicowane zdanie na ten temat.

Dybek zapowiedział, że prezydium Krajowej Rady Fizjoterapeutów chce przeprowadzenia szerszych konsultacji społecznych z fizjoterapeutami i uczelniami kształcącymi fizjoterapeutów. - Zależy nam na wysokiej profesjonalizacji naszego zawodu - zapewniał.

- W ciągu najbliższych 24 miesięcy prezydium Krajowej Rady Fizjoterapeutów podejmie działania zmierzające do wprowadzenia najlepszych praktyk dotyczących zasad oceny osób kończących studia wyższe i chcących wykonywać zawód fizjoterapeuty. Dlatego stanowisko Krajowej Rady na tę chwilę jest takie, aby zrobić szerokie konsultacje i PEF wprowadzić za 2 lata - podsumował Tomasz Dybek.

Ministerstwo Zdrowia argumentuje, że zasadniczym celem proponowanej regulacji jest zapewnienie spójności prawa krajowego z dyrektywami unijnymi.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum