Cholesterol - wróg czy sprzymierzeniec?

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę OCM Sp. z.o. o. • • 28 stycznia 2016 15:17

W ostatnich latach, dzięki odkryciom współczesnej medycyny poglądy na temat cholesterolu, zagrożeń związanych z jego podwyższonym poziomem oraz walce z ów groźną dla zdrowia nieprawidłowością uległy dużej zmianie. Najnowsze badania obaliły wiele mitów i wyłoniły nowe, w pełni naturalne metody zapobiegania oraz leczenia.

Cholesterol - wróg czy sprzymierzeniec?
Cholesterol- wróg czy sprzymierzeniec?

Cholesterol to organiczny związek lipidowy, obecny w organizmie każdego człowieka. Większość z Was na pewno słyszała o tym, że potrafi zalepiać światło naczyń krwionośnych, przyczyniając się w konsekwencji do chorób krążenia. Jest to bardzo powierzchowny i jednostronny pogląd.

Owszem, wyizolowany z krwi cholesterol faktycznie wygląda jak tłusta masa, której można by przypisać owe negatywne właściwości, jednakże w ludzkim ciele nie występuje on w czystej formie, ale w postaci kompleksów (lipoprotein), złożonych z wolnego cholesterolu, białek, estrów cholesterolu i innych cząsteczek. Znajduje się w błonach komórkowych, warstwie ochronnej włókien nerwowych, a nawet w niektórych hormonach.

Jest produkowany przez wątrobę jak również dostarczany wraz z pożywieniem. Tak samo ten pozyskiwany z zewnątrz jak i wytwarzany w organizmie trafia do wszystkich komórek za pomocą krwioobiegu. Nie trudno się zatem domyślić, że cholesterol odgrywa jednak niezbędną rolę dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jakie funkcje odgrywa cholesterol?

Jak zostało wcześniej wspomniane, cholesterol występuje w roli budulca komórek. Uczestniczy także w syntezie hormonów płciowych oraz witaminy D. Będąc składnikiem kwasów żółciowych bierze również udział we wchłanianiu oraz trawieniu tłuszczy. Bez jego udziału układ nerwowy też nie działałby prawidłowo, gdyż cholesterol wpływa na przewodnictwo impulsów.

Dlaczego więc tyle się mówi o groźnych skutkach podwyższonego poziomu cholesterolu? Otóż cholesterol związany jest z dwoma rodzajami białek, tworząc dwa różne związki HDL- potocznie zwany "dobrym cholesterolem" i LDL, który rzeczywiście może (choć nie musi) tworzyć zatory utrudniające krążenie krwi.

Kiedy cholesterol szkodzi i czym to grozi?

Cholesterol LDL sam w sobie nie stwarza zagrożenia dla ludzkiego życia bądź zdrowia. Szkodliwy staje się dopiero po wejściu w reakcję z wolnymi rodnikami. Dopiero zmienione w ten sposób cząsteczki są w stanie uszkadzać naczynia krwionośne. Niekorzystnych zmian da się jednak uniknąć poprzez świadome obniżanie cholesterolu LDL i jednoczesne podnoszenie "dobrego cholesterolu (HDL) oraz zapewnianie organizmowi odpowiedniej ilości antyoksydantów.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum