Certyfikat „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego” otrzymało 19 placówek

Autor: oprac. RR • Źródło: POLSPEN/Rynek Zdrowia11 czerwca 2021 16:04

Rada ekspertów programu „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego - Leczenie przez żywienie” zakończyła certyfikację szpitali i wyłoniła zwycięzców.

Certyfikat „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego” otrzymało 19 placówek
19 szpitali zostało nagrodzonych za prowadzenie żywienia klinicznego na najwyższym poziomie. FOT. Shutterstock (zdjęcie ilustracyjne)
  • Do programu „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego” zgłosiło się 58 szpitali, 19 lecznic zostało nagrodzonych certyfikatami
  • Program ma na celu upowszechnianie szpitalach dobrych praktyk żywienia klinicznego
  • Prawidłowe prowadzenie leczenia żywieniowego oznacza wyeliminowanie wielu powikłań, czas pobytu pacjenta w szpitalu znacząco się skraca

Do programu zgłosiło się 58 jednostek szpitalnych z całej Polski. 19 lecznic zostało nagrodzonych za prowadzenie żywienia klinicznego na najwyższym poziomie. Certyfikaty wręczono w piątek (11 czerwca) podczas Zjazdu Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN.

Leczenie przez żywienie szansą na szybszy powrót do zdrowia

Żywienie kliniczne polega na podawaniu odpowiednich dawek substancji odżywczych (energii, białka, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody) w postaci płynnych diet doustnych lub sztucznego odżywiania (żywienie dojelitowe lub pozajelitowe). Odpowiedni dobór diety i sposobu jej podania pozwala poprawić lub utrzymać stan odżywienia pacjenta, a w wielu przypadkach jest gwarancją szybszego powrotu do zdrowia.

W praktyce bardzo często nie zwraca się uwagi na stan odżywienia chorych, a leczenie żywieniowe jest rozpoczynane lub jest prowadzone za krótko i za późno. Program „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie” ma na celu upowszechnianie w polskich szpitalach dobrych praktyk żywienia klinicznego.

Szpitale ubiegające się o certyfikat musiały złożyć deklarację, spełnić liczne wymagania oraz przejść oficjalną certyfikację pod okiem zespołu rady ekspertów.

Bolączki i wyzwania szpitali w zakresie żywienia klinicznego

Analiza złożonych deklaracji oraz przebiegu spotkań certyfikacyjnych ujawniają największe bolączki, z jakimi obecnie mierzą się jednostki szpitalne podczas prowadzenia żywienia klinicznego.

Program certyfikacji pokazuje, że duża cześć szpitali nie zdaje sobie sprawy z wielu aspektów żywienia klinicznego. Jednostki deklarują realizację określonych kryteriów, a w praktyce nie jest to do końca wykonywane. Podczas certyfikacji nastąpiła też dość spora dysproporcja pomiędzy deklaracjami a rzeczywistością. Certyfikacje pokazują, że mamy wciąż wiele do zrobienia. Im lepiej szpital prowadzi leczenie kliniczne, tym lepszą punktację powinien dostawać w systemie akredytacyjnym – podkreśla prof. Stanisław Kłęk, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN.

Stosowanie terapii żywieniowej nadal dla wielu placówek jest procesem nieuregulowanym i problematycznym. Inicjatywa „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie” zainaugurowana przez Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu ma na celu poprawę sytuacji pacjentów, podniesienie jakości leczenia żywieniowego oraz ułatwienie kadrze medycznej korzystania z refundowanego potencjału leczenia żywieniowego.

Potrzeba regulacji – dla dobra pacjenta i personelu medycznego

Prawidłowe prowadzenie leczenia żywieniowego wiąże się z wieloma korzyściami zarówno dla szpitali, jak i dla pacjentów. Szpital realizuje prawa pacjenta, przez co zyskuje wizerunek jednostki przyjaznej dla chorych. Pacjenci natomiast, dzięki leczeniu żywieniowemu, unikają wielu powikłań, a ich czas pobytu w szpitalu znacząco się skraca. Ponadto zwiększona liczba punktów przy akredytacji daje możliwość wykonywania bardziej specjalistycznych procedur i większego kontraktowania z NFZ.

W tej edycji szpitale miały utrudnione zadanie ze względu na trwającą sytuację pandemiczną. W wielu placówkach powstały oddziały covidowe, które reorganizowały jednostkę i wymagały od zespołów medycznych jeszcze większego zaangażowania. Mimo trudności, szpitale licznie podejmowały się udziału w programie i wiele z nich spełniało wszystkie standardy dobrej praktyki leczenia klinicznego.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum