Ważne stanowiska w NFZ: jedno zostało już obsadzone, drugie prawie...

Autor: Anna Kaczmarek, Luiza Jakubiak/Rynek Zdrowia • • 03 września 2009 06:31

Barbara Wójcik-Klikiewicz, kierująca od 1 września br. departamentem gospodarki lekami Narodowego Funduszu Zdrowia, będzie musiała uporać się kilkoma ważnymi zadaniami w ramach polityki lekowej państwa, związanymi m.in. z finansowaniem terapii.

Ważne stanowiska w NFZ: jedno zostało już obsadzone, drugie prawie...

Drugą istotną zmianą kadrową w Centrali NFZ jest obsadzenie stanowiska zastępcy prezesa Funduszu do spraw medycznych. Rada NFZ wydała pozytywną opinię w sprawie powołania na to stanowisko Macieja Dworskiego. Ostateczna decyzja w tej materii należy jednak do minister zdrowia, Ewy Kopacz.

Funkcję dyrektora departamentu Barbara Wójcik-Klikiewicz przejmuje w wyjątkowo trudnych dla Funduszu czasach, kiedy maleją wpływy ze składki zdrowotnej. Musi też poradzić sobie z odpływem z NFZ fachowców, o czym już informował jej poprzednik na tym stanowisku.

Praca w strukturach płatnika nie jest dla Barbary Wójcik-Klikiewicz nowością. W latach 2002-2003 pracowała w mazowieckiej Kasie Chorych, gdzie zajmowała się kontraktowaniem procedur wysokospecjalistycznych, natomiast w latach 2003-2005 w departamencie gospodarki lekami Funduszu.

Dyrektor zna przemysł
Barbary Wójcik-Klikiewicz ukończyła studia na I Wydziale Lekarskim Akademii Medycznej w Warszawie (1993). Po studiach podjęła pracę w Instytucie Transplantologii Akademii Medycznej w Warszawie, gdzie uzyskała specjalizację I stopnia z chorób wewnętrznych.

W latach 1997-2002 oraz 2005-2009 pracowała w polskich przedstawicielstwach firm farmaceutycznych.

Funkcję dyrektora departamentu gospodarki lekami (DGL) przejmuje po Rafale Zyśku, który odszedł z Funduszu z początkiem czerwca br. Jego zdaniem, system wynagradzania osób zatrudnionych w NFZ i obecny układ zbiorowy pracy w Funduszu nie pozwala na podwyższenie uposażenia i zatrzymanie w departamencie lekowym lekarzy znających zasady HTA (oceny technologii medycznych).

Tymczasem ta umiejętność będzie coraz bardziej zyskiwała na znaczeniu, jeżeli chcemy mówić o efektywnej polityce lekowej płatnika, choćby poprzez negocjacje z firmami farmaceutycznymi.

Przypomnijmy, że Rafał Zyśk kierował DGL-em w latach 2007-2009, będąc jednocześnie członkiem Rady Konsultacyjnej AOTM i ministerialnego zespołu ds. gospodarki lekami oraz przewodniczącym zespołu ds. identyfikacji problemu zdrowotnego NFZ. Po odejściu z Fundusz, założył własną firmę doradczą.

Za wcześnie mówić o planach

Rada Narodowego Funduszu Zdrowia wyraziła pozytywną opinię w sprawie powołania Macieja Dworskiego na stanowisko zastępcy prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia do spraw medycznych. NFZ nie informuje na razie, ilu kandydatów startowało w konkursie.

To, czy rekomendowany przez Radę kandydat zostanie nowym wiceprezesem NFZ zależy teraz od decyzji minister zdrowia Ewy Kopacz. Może ona powołać zaakceptowanego przez Radę kandydata lub nie.

Sam dr Maciej Dworski nie chce na razie zdradzić swoich zamierzeń, które chciałby realizować, gdyby został powołany na stanowisko: – Na razie nie chcę tego komentować. Na ten temat będzie można porozmawiać po ewentualnej akceptacji mojej kandydatury – mówi portalowi rynekzdrowia.pl Maciej Dworski.

Kandydat na zastępcę prezesa NFZ ma 55 lat. Posiada dwie specjalizacje II stopnia z chirurgii oraz z organizacji ochrony zdrowia. Obecnie prowadzi prywatną praktykę lekarską w Jeleniej Górze-Cieplicach. Ma duże doświadczenie jeżeli chodzi o działalność w Narodowym Funduszu Zdrowia.

15 lata zarządzania
Maciej Dworski pracę w strukturach płatnika rozpoczął w 1999 r. – wówczas jeszcze w Dolnośląskiej Kasie Chorych jako dyrektor departamentu medycznego. Po powstaniu Narodowego Funduszu Zdrowia w 2003 r. był naczelnikiem wydziału świadczeń zdrowotnych Dolnośląskiego Oddziału NFZ. W 2003 r. zakończył pracę w NFZ. Później był prezesem zarządu Powiatowego Centrum Zdrowia Spółka z o.o. w Kowarach.

Od 30 lat pracuje w zawodzie lekarza, w tym 15 poświęcił zarządzaniu.

Maciej Dworski ma zastąpić na stanowisku wiceprezesa Jacka Grabowskiego, który znany jest z wdrożenia w ubiegłym roku systemu rozliczeń z płatnikiem w ramach Jednorodnych Grup Pacjentów (JGP).

Poprzednik do października
Jacek Grabowski pracę w centrali NFZ rozpoczął w 2006 r. Wcześniej był m.in. dyrektorem łódzkiego oddziału NFZ, a w latach 1998-1999 zastępcą dyrektora departamentu świadczeń zdrowotnych, następnie członkiem zarządu Łódzkiej Regionalnej Kasy Chorych.

Obecnie jest w trakcie 3-miesięcznego okresu wypowiedzenia, czyli – jak sam mówi – pracuje w NFZ do października, choć funkcji wiceprezesa już nie pełni. – Pewne prace trzeba jednak zakończyć – tłumaczył nam niedawno Jacek Grabowski.

Przypomnijmy, że wniosek o odwołanie wiceprezesa NFZ minister Ewa Kopacz złożyła 3 lipca. 16 lipca został on pozytywnie zaopiniowany przez Radę Funduszu.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum