Warszawa: dr Ewa Trzepla została odwołana ze stanowiska prezesa CM WUM

Autor: MAK, WUM/Rynek Zdrowia • • 04 stycznia 2021 18:47

- 4 stycznia 2021 r. dr n. med. Ewa Trzepla została odwołana przez Radę Nadzorczą spółki Centrum Medyczne WUM Sp. z o.o. ze stanowiska prezesa zarządu - poinformowała nas w poniedziałek (4 stycznia) rzecznik Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego Marta Wojtach.

Warszawa: dr Ewa Trzepla została odwołana ze stanowiska prezesa CM WUM
FOT. Arch. RZ; zdjęcie ilustracyjne

"Jednocześnie - do czasu przeprowadzenia konkursu na stanowisko prezesa - pełniącą obowiązki prezesa spółki CM WUM Sp. z o.o. będzie mgr Bogda Lipszyc" - podaje WUM.

Odwołanie ma związek z nieprawidłowościami podczas przygotowania i prowadzenia szczepień przez Centrum Medyczne WUM Sp. z o. o.) poprzez zaszczepienie osób spoza priorytetowej ''grupy zero''.

“Komisja stwierdziła, że CM WUM Sp. z o.o. nie dopełniło w należyty sposób akcji informacyjnej w społeczności WUM, wśród pracowników szpitali klinicznych, pracowników administracyjnych i studentów WUM. Komisja jednoznacznie stwierdza, że w Centrum Medycznym WUM sp. z o. o. miała miejsce zła organizacja akcji szczepień. Komisja stwierdza ponadto fakt braku należytego doboru osób, którym zaproponowano i wykonano szczepienia” - czytamy w informacji po kontroli w CM WUM przez komisję powołaną przez rektora Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Przypomnijmy, że wśród zaszczepionych w CM WUM poza kolejnością (spoza priorytetowej ''grupy zero") znaleźli się, między innymi: były premier, a obecnie europoseł SLD Leszek Miller oraz aktorzy: Krystyna Janda, Maria Seweryn i Wiktor Zborowski, a także satyryk Krzysztof Materna, dyrektor programowy TVN Edward Miszczak oraz aktor, piosenkarz Michał Bajor. Pełna lista 18 osób zaszczepionych poza kolejnością nie została upubliczniona.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum