WSSE: o szpitalnym jadłospisie

Autor: KLX/Rynek Zdrowia • • 09 kwietnia 2014 13:49

Brak w posiłkach produktów stanowiących źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, nadmierna ilość spożywanego tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, niedostateczna ilość świeżych i przetworzonych warzyw i owoców - takie nieprawidłowości w jadłospisach wykryto w skontrolowanych przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Gorzowie Wielkopolskim zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego.

Kontrola objęto: szpitale, zakłady opiekuńczo-wychowawcze, żłobki, przedszkola, szkoły, internaty. W sumie 123 podmioty.

Inspektorzy zwracają uwagę, że sukcesywnie wzrasta liczba obiektów korzystających z usług firm cateringowych. Podczas kontroli sanitarnych tego typu firm nie stwierdzono zakładów niezgodnych z wymaganiami prawa żywnościowego. Ich stan sanitarno-higieniczny w porównaniu do roku 2012 uległ zdecydowanej poprawie (w 2012 r. nieprawidłowości odnotowano w 12,5 % z nich).

Z uwagi na brak regulacji prawnych, organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nie mają podstaw do egzekwowania prawidłowego żywienia w zakładach żywienia zbiorowego. W związku z powyższym przeprowadzane oceny sposobu żywienia, w tym informacje o stwierdzonych nieprawidłowościach, przesyłane są w formie pism intencyjnych do podmiotów odpowiedzialnych za żywienie.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum