W NFZ utworzone zostało nowe stanowisko: pełnomocnik prezesa ds. uzdrowisk

Autor: NFZ/Rynek Zdrowia • • 31 marca 2020 20:59

We wtorek (31 marca) Centrala NFZ opublikowała zarządzenie prezesa zmieniające zarządzenie w sprawie regulaminu organizacyjnego Funduszu. Nowe regulacje dotyczą utworzenia stanowiska pełnomocnika prezesa do spraw uzdrowisk i przypisania zastępcy prezesa Funduszu do spraw medycznych bezpośredniego nadzoru nad nim.

W Centrali NFZ utworzono stanowisko pełnomocnika prezesa ds. uzdrowisk; FOT. Arch. RZ; zdjęcie ilustracyjne

Jak czytamy w zarządzeniu, pełnomocnik prezesa ds. uzdrowisk jest właściwy w zakresie wsparcia w prowadzeniu spraw dotyczących zawierania umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej w zakresie lecznictwa uzdrowiskowego.

Do podstawowych zadań pełnomocnika ma należeć m.in.:

• Nawiązywanie kontaktów i udział w spotkaniach dotyczących standardów i norm jakości obsługi pacjenta w podmiotach leczniczych prowadzonych z organizacjami reprezentującymi pacjentów;

• Przygotowanie diagnozy oczekiwań organizacji reprezentujących pacjentów dotyczących standardów i norm jakości obsługi pacjenta w podmiotach leczniczych oraz przygotowanie propozycji nowych rozwiązań realizujących oczekiwania;

• Opracowywanie standardów i norm jakości obsługi pacjenta w podmiotach leczniczych;

Więcej: nfz.gov.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum