W MSD Polska stanowisko objął nowy dyrektor zarządzający

Autor: pwx/Rynek Zdrowia • • 03 lutego 2021 17:11

Z dniem 1 lutego 2021 r. Dimitri Gitas został powołany na stanowisko dyrektora zarządzającego MSD Polska.

Fot. mat. prasowe

Dimitri Gitas jest związany z firmą MSD od ponad 15 lat. Przez ponad 10 lat pracował w Merck Canada (2004-2015), a następnie - w latach 2015-2018 - jako Global Marketing Director, w centrali firmy w Stanach Zjednoczonych. Bezpośrednio przed dołączeniem do MSD Polska, przez 2,5 roku Gitas pełnił funkcję Business Unit Director w greckim oddziale MSD - podała firma MSD w komunikacie.

Dimitri Gitas podkreślił, że "polski rynek postrzegany jest w globalnych strukturach MSD jako niezwykle prężny i perspektywiczny".

"Ogromnie cieszy mnie zatem fakt, iż niebawem będę mógł wnieść osobisty wkład w dalszy rozwój potencjału firmy w regionie Europy Środkowo-Wschodniej. W tym roku MSD obchodzi 30 lat swojej działalności w Polsce. Dołączam do zespołu w przełomowym momencie, gdy terapie MSD dzięki decyzjom refundacyjnym Ministra Zdrowia stają się coraz bardziej dostępną opcją terapeutyczną dla polskich pacjentów - powiedział, nowy dyrektor zarządzający MSD Polska, cytowany w komunikacie.

"Moim priorytetem będzie dalsze wzmocnienie pozycji firmy poprzez zapewnienie dostępu pacjentów do nowoczesnych terapii, rozwój innowacyjnych projektów badawczych oraz digitalizację. Pozwoli to zdynamizować nasze działania na polskim rynku, skupiając przy tym uwagę na nowych, perspektywicznych kierunkach rozwoju” - podkreślił Dimitri Gitas.

Dimitri Gitas stanie na czele zarządu MSD Polska Sp. z o.o., obejmującej obszary Human Health, badań klinicznych oraz Data Management Center. Firma obchodzi w tym roku jubileusz 30-lecia działalności w Polsce.

Od ponad 125 lat MSD, znany jako Merck w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, oferuje leki i szczepionki.

W Polsce MSD działa od 1991 roku. Centrum Zarządzania Danymi, działające od 10 lat w Warszawie, jest jednym z 6 tego typu ośrodków na świecie, zarządzających danymi z badań klinicznych prowadzonych na całym świecie przez MSD i danymi z nadzoru nad bezpieczeństwem farmakoterapii.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum