Toruń: pacjentki oddziału patologii ciąży fotografują swoje posiłki

Autor: Gazeta Pomorska/Rynek Zdrowia • • 23 sierpnia 2013 13:33

W internecie furorę robią zdjęcia posiłków serwowanych pacjentkom oddziału patologii ciąży Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Toruniu. Białe pieczywo, kawałek masła i niezbyt apetycznie wyglądająca kiełbasa nie kojarzą się raczej z dietą odpowiednią dla przyszłych matek.

Toruń: pacjentki oddziału patologii ciąży fotografują swoje posiłki
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022
Marcin Robaczewski, zastępca dyrektora do spraw administracyjno-technicznych lecznicy zapewnia, że wszystkie posiłki są przygotowane według wskazań szpitalnych dietetyków, zaleceń lekarzy i zbilansowane pod względem kaloryczności. Podaje też przykład dziennego menu. Śniadanie: płatki owsiane na mleku, wędlina, masło, pieczywo, sałata, kawa zbożowa z mlekiem. Obiad: rosół z makaronem, filet z kurczaka, marchewka z groszkiem, ziemniaki. Kolacja: kiełbasa cienka, sałata, pieczywo, masło, herbata - informuje Gazeta Pomorska.

Dzienna stawka żywieniowa na jedną osobę wynosi od 16 do 19 zł. Podstawowa dieta zakłada trzy posiłki w ciągu dnia, ale są też inne, m.in. lekkostrawna i  wysokowęglowodanowa.

Jak szpitalne menu ocenia specjalista? Olimpia Przyjemska z gabinetu Przyjazny Dietetyk w Toruniu zaznacza, że to jedzenie, które nie ma specjalnych wartości odżywczych, a parówki czy białe pieczywo są wręcz szkodliwe. Tymczasem o pacjentki na oddziale patologii ciąży należy zadbać w szczególny sposób: wszystko, co jedzą, wpływa na płód.

Więcej: http://www.pomorska.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
    PARTNER SERWISU
    partner serwisu

    Najnowsze