Robert Kwiatkowski odwołany ze stanowiska prezesa zarządu PFRON

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 16 czerwca 2017 14:19

"W związku z zakończeniem misji polegającej na reorganizacji Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych, (...) Prezes Rady Ministrów Beata Szydło (...) odwołała Roberta Kwiatkowskiego ze stanowiska Prezesa Zarządu PFRON" - poinformował resort rodziny, pracy i polityki społecznej w komunikacie.

Robert Kwiatkowski odwołany ze stanowiska prezesa zarządu PFRON
Robert Kwiatkowski odwołany ze stanowiska prezesa zarządu PFRON. Fot. pfron.org.pl

Jak dodano, do czasu powołania nowego prezesa obowiązki pełnić będzie zastępca prezesa Zarządu Dorota Habich.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami wybór kandydata na stanowisko prezesa zarządu PFRON nastąpi w drodze otwartego konkursu - przypomniało MRPiPS.

Kwiatkowski pełnił funkcję od kwietnia 2016 r.

Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych jest funduszem celowym, którego środki przeznaczane są na rehabilitację zawodową i społeczną osób niepełnosprawnych oraz ich zatrudnianie. Środki PFRON przeznaczane są m.in. na dofinansowanie do wynagrodzeń osób niepełnosprawnych, refundację pracodawcom kosztów przystosowania, adaptacji i wyposażenia miejsc pracy osób niepełnosprawnych, dofinansowanie likwidacji barier architektonicznych w komunikowaniu się i technicznych, zakupu sprzętu rehabilitacyjnego, przedmiotów ortopedycznych i środków pomocniczych oraz turnusów rehabilitacyjnych.

Część środków finansowych PFRON - wpierających przede wszystkim indywidualne osoby niepełnosprawne - dystrybuowana jest przez samorządy.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum