Prof. Starosławska wraca na stanowisko dyrektora COZL?

Autor: Dziennik Wschodni/Rynek Zdrowia • • 28 lutego 2019 10:25

Elżbieta Starosławska ponownie będzie kierowała Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej. Od piątku (28 lutego) ma wrócić na dyrektorskie stanowisko, z którego odeszła w 2016 roku - informuje "Dziennik Wschodni".

Prof. Starosławska wraca na stanowisko dyrektora COZL?
Fot. archiwum

Według gazety, decyzja w w sprawie powołania Starosławskiej na dyrektorskie stanowisko ma zostać oficjalnie ogłoszona w czwartek, a do finalizacji powrotu pani dyrektor brakuje tylko jej podpisu pod ugodą w wytoczonym przez nią urzędowi marszałkowskiemu procesie o przywrócenie do pracy.

Prof. Elżbieta Starosławska z COZL odeszła na początku 2016 roku. Poprzedni zarząd województwa z koalicji PO-PSL zwolnił ją dyscyplinarnie. Główny zarzut dotyczył jej uczestnictwa w przetargu na dostawę leków do szpitala wygranego przez firmę, na rzecz której prowadziła badania kliniczne. Wątpliwości ówczesnych władz województwa wzbudziły dostarczone przez nią oświadczenia, z których wynikało, że nie ma nic wspólnego z oferentami. Dlatego sprawa trafiła do prokuratury.

Na początku bieżącego roku postępowanie zostało umorzone. Śledczy uznali, że prof. Starosławska interpretowała przepisy inaczej niż urzędnicy marszałka i w związku, że ze wspomnianą firmą współpracowała w ramach umowy o dzieło mogła uznać, że nie zachodzi tu konflikt interesów.

Więcej: www.dziennikwschodni.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum