Prof. Fyderek zrezygnował ze stanowiska dyrektora Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego. Wyjaśnił powody

Autor: PW • Źródło: Rynek Zdrowia04 października 2021 13:15

Uniwersytecki Szpital Dziecięcy (USD) w Krakowie Prokocimiu będzie zarządzany przez obecnego dyrektora do końca listopada. Prof. Krzysztof Fyderek, dyrektor tego szpitala, zrezygnował ze stanowiska. W tym samym czasie 26 lekarzy złożyło wypowiedzenia.

Uniwersytecki Szpital Dziecięcu w Krakowie Prokocimiu. Prof. Krzysztof Fyderek, dyrektor tego szpitala zrezygnował ze stanowiska. Fot. PAP/Łukasz Gągulski
  • Prof. Krzysztof Fyderek powody rezygnacji ze stanowiska dyrektora Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie Prokocimiu podał w oświadczeniu opublikowanym na Facebooku
  • „Niestety, w aktualnej sytuacji nie widzę możliwości poprawy sytuacji kadrowej ani finansowej Szpitala” - napisał prof. Fyderek
  • Profesor dał do zrozumienia w treści oświadczenia, że nie zamierza firmować zmian, „które mogłyby doprowadzić do obniżenia poziomu świadczonych usług medycznych lub ograniczenia ich zakresu"
  • 26 lekarzy z Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Prokocimiu złożyło wypowiedzenia, a kolejni rozważają odejście

Prof. Krzysztof Fyderek powody rezygnacji ze stanowiska dyrektora Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie Prokocimiu podał w oświadczeniu opublikowanym na Facebooku, na stronie szpitala.

Uniwersytecki Szpital Dziecięcy. Dlaczego dyrektor składa rezygnację?

Zaznaczył że obejmując stanowisko dyrektora szpitala założył sobie realizację trzech głównych celów: poprawę satysfakcji pacjentów i opiekunów, poprawę motywacji personelu oraz poprawę wyników finansowych.

„Niestety, w aktualnej sytuacji nie widzę możliwości poprawy sytuacji kadrowej ani finansowej Szpitala” - napisał prof. Fyderek.

Jak dodał obecny „kryzys w systemie ochrony zdrowia stawia pod znakiem zapytania także ten postęp, który udało się osiągnąć w obszarze lecznictwa i poprawy satysfakcji pacjentów”.

Prof. Fyderek uznał, że istnieje poważne zagrożenie dla funkcjonowania szpitala. Jako powód takiej oceny sytuacji podał „aktualny niski poziom finansowania szpitala z jednej strony i rosnące lawinowo oczekiwania płacowe personelu z drugiej”.

Czytaj także: Chirurgiczna asysta odciąży chirurgów? Prof. Wallner o specjalizacji: Pragnę rozwiać wątpliwości sceptyków

Prof. Fyderek: szpitalowi grozi ograniczenie jakości świadczeń

W ocenie profesora pandemia COVID-19 zaostrzyła wszystkie problemy finansowo-kadrowe, z którymi zmagał się ten specjalistyczny szpital dziecięcy.

„Pomimo wielokrotnych apeli o poprawę poziomu jej finansowania, nie udało się doprowadzić do zmian w tej kwestii” – napisał prof. Fyderek.

Profesor dał do zrozumienia w treści oświadczenia, że nie zamierza podejmować zmian, „które mogłyby doprowadzić do obniżenia poziomu świadczonych usług medycznych lub ograniczenia ich zakresu”. Zaznaczył, że nie pozwala mu na to poczucie odpowiedzialności.

W związku z koniecznością przeprowadzenia konkursu na stanowisko nowego dyrektora prof. Fyderek będę pełnił funkcję do końca listopada. Jednocześnie poinformował, że zamierza kontynuować pracę na rzecz pacjentów USD jako lekarz i kierownik Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia USD.

Profesor  złożył serdeczne podziękowania za współpracę rektorowi UJ, któremu podlega szpital, członkom zarządu USD, pracownikom i darczyńcom, także pacjentom.

Lekarze złożyli wypowiedzenia

Komentując decyzję prof. Fyderka przewodniczący Ogólnopolskiego Związku Lekarzy Krzysztof Bukiel napisał w informacji dla mediów, że obecny dyrektor USD złożył rezygnację „w poczuciu odpowiedzialności za bezpieczeństwo pacjentów, którego nie da się zapewnić w obecnych warunkach finansowania ochrony zdrowia”.

Jak podał OZZL 26 lekarzy z Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Prokocimiu złożyło wypowiedzenia, a kolejni rozważają odejście.

"Lekarze z Prokocimia od lat łatali powiększające się dziury w grafikach, biorąc dyżury kosztem swoich rodzin i czasu wolnego. Mimo iż, opiekują się małymi pacjentami z najbardziej skomplikowanymi chorobami, nie mogą liczyć na godne zarobki" - podaje OZZL w informacji dla mediów.

Jak przypominają lekarze z Prokocimia, po wprowadzeniu nowelizacji o sposobie ustalania najniższego wynagrodzenia zasadniczego, lekarze specjaliści zatrudnieni na umowę o pracę zarabiają miesięcznie 6769 zł brutto, czyli 38 zł brutto za godzinę. Lekarz z 10-letnim stażem zaś może liczyć zaledwie na 45 zł brutto. Z kolei lekarz rezydent może liczyć na 34 zł brutto za godzinę, czyli mniej niż lekarz specjalista.

Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie, to jeden z najbardziej wyspecjalizowanych w Polsce ośrodków zapewniających leczenie dzieci na najwyższym poziomie referencyjnym.

Czytaj więcej: Dramatyczna sytuacja w szpitalu dziecięcym w Krakowie. Lekarze na konferencji: Walkę zaczęliśmy w 2018 roku

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum