Porozumienie Zielonogórskie: skarga na NFZ już u prezydenta i premiera. Jest oświadczenie

Autor: PW • Źródło: Rynek Zdrowia05 września 2022 13:20

Zarząd Federacji Porozumienie Zielonogórskie opublikował oświadczenie, w którym potwierdza, że skierował do ministra zdrowia oraz Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta skargę na prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia za brak pieniędzy na podwyżki wynagrodzeń dla personelu przychodni. Dodatkowo pisma, w którym Federacja skarży się na NFZ, otrzymali też Premier, Prezydent, Rzecznik Praw Obywatelskich  i Rzecznik Praw Pacjenta.

Fot. Shutterstock. Podwyżki dla personelu poradni POZ. Lekarze skarżą się na NFZ, nie chcą aneksów. Fot. Shutterstock
  • Porozumienie Zielonogórskie potwierdziło, że złożyło skargi na działanie NFZ
  • Fundusz uzależnia wypłatę środków na podwyżki wynagrodzeń w podstawowej opiece zdrowotnej od podpisania przez placówki aneksów do umów
  • Część poradni poradni POZ nie chce podpisywać zaproponowanych aneksów do umów
  • Jak wyjaśnia Federacja, powodem jest zmieniony jednostronnie przez płatnika okres wypowiedzenia umów z dotychczas funkcjonującego 45-dniowego terminu na 90 dni
  • Według Porozumienia NFZ działa monopolistycznie. Skargę na działalność NFZ Federacja złożyła do ministra zdrowia, UOKiK, Premiera, Prezydenta oraz RPO i RPP

Porozumienie Zielonogórskie skarży się na NFZ do premiera i prezydenta

W skardze, skierowanej do ministra zdrowia, o której Federacja Porozumienie Zielonogórskie informowała jeszcze w piątek (2 września), lekarze rodzinni pisali, że pieniądze na podwyżki wynagrodzeń zostały wypłacone tylko tym placówkom NFZ, które podpisały „wymuszone na nich przez NFZ” aneksy do umów.

W opublikowanym w poniedziałek (5 września) oświadczeniu Porozumienie Zielonogórskie oficjalnie przekazało, że złożyło „zawiadomienie o podejrzeniu nadużywania przez Narodowy Fundusz Zdrowia pozycji dominującej w rozumienie art. 9 ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów w stosunku do świadczeniodawców podstawowej opieki zdrowotnej udzielających świadczeń na podstawie umów zawartych z NFZ.”

Federacja Porozumienie Zielonogórskie w oświadczeniu z poniedziałku wymienia wszystkie instytucje, do których złożyło zawiadomienie, jako "odpowiedzialnych za zapewnienie stabilności funkcjonowania państwa polskiego oraz bezpieczeństwa pacjentów":

• Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta;
  • Mateusza Morawieckiego – Prezesa Rady Ministrów;
  • Adama Niedzielskiego – Ministra Zdrowia;
  • Andrzej Dudy – Prezydenta RP;
  • Dr hab. Marcina Wiącka – Rzecznika Praw Obywatelskich;
  • Bartłomieja Chmielowca – Rzecznika Praw Pacjenta.

NFZ: pieniądze na podwyżki po podpisaniu aneksów do umów

Zdaniem Marka Twardowskiego, wiceprezesa Porozumienia Zielonogórskiego, poradniom POZ, które nie otrzymały pieniędzy na podwyżki dla personelu, za moment zabraknie pieniędzy na podstawową działalność, czyli przyjmowanie i podstawowe badanie pacjentów.

Świadczeniodawcy poradni medycyny rodzinnej, udzielający świadczeń na rzecz pacjentów, uzyskują z tego tytułu wynagrodzenie na podstawie umów z NFZ. Jak dowodzi w opublikowanym oświadczeniu Porozumienie Zielonogórskie, zmiany w umowach wprowadzane zarządzeniami Prezesa NFZ dotąd wchodziły automatycznie.

Jako przykład takiego rozwiązania Federacja przywołuje Zarządzenie Prezesa NFZ nr 38/DSOZ/2022 z dnia 29.03.2022 r. zmieniające Zarządzenie w sprawie warunków zawarcia i realizacji umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej w zakresie POZ.

- Zarządzenie to wprowadziło nowe, wyższe wyceny świadczeń w ramach opieki POZ, jednocześnie stanowiło podstawę wypłaty wyższych stawek wynagrodzeń przez NFZ bez konieczności aneksowania umów o udzielanie świadczeń - pisze Federacja.

Inaczej było w przypadku realizacji Zarządzenia Prezesa NFZ 96/2022/DSOZ z dnia 27.07.2022 wprowadzającego nowe, wyższe stawki wynagrodzeń dla pracowników podmiotów leczniczych, obowiązujące z mocą wsteczną, tj. od dnia 1 lipca 2022 roku. Jak podnosi w oświadczeniu Federacja, pieniądze przekazywane przez NFZ za miesiąc lipiec oraz sierpień nie uwzględniają zwiększonych wycen wynikających z Zarządzenia, a Narodowy Fundusz Zdrowia warunkuje wypłatę tych środków od podpisania przez świadczeniodawców aneksów o udzielanie świadczeń.

PZ: "bezprawne działanie NFZ"

Cześć kierowników poradni POZ nie chciała podpisywać zaproponowanych aneksów do umów - jak wyjaśnia Federacja - dzieje sie tak z uwagi na zmieniony jednostronnie przez płatnika okres wypowiedzenia umów z dotychczas funkcjonującego 45-dniowego terminu na 90 dni.

Jak dowodzi PZ wstrzymanie wypłat podmiotom, które nie podpisały aneksów, to „bezprawie działania NFZ”, gdyż prawnie podpisywanie aneksów „nie jest wymagane".

Według Federacji wymaganie od placówek POZ podpisywania aneksów do umów na nowych warunkach grozi ryzykiem rozwiązania umów o udzielanie świadczeń w ramach POZ i jest to "monopolistyczne działanie Narodowego Funduszu Zdrowia, które uderza w specjalistów medycyny rodzinnej, ale przede wszystkim zagraża bezpieczeństwu zdrowotnemu pacjentów".

Jak przekonywał wcześniej w rozmowie z Rynkiem Zdrowia Jacek Krajewski, przewodniczący Porozumienia Zielonogórskiego, zmuszanie lekarzy POZ do podpisywania aneksów na warunkach NFZ, to zarządzanie finansami systemu ochrony zdrowia w sposób autorytarny.

- Szantażuje się nas, nie przekazując pieniędzy i zmusza do tego, aby podpisać aneksy - twierdził.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum