Gazeta Wyborcza/Rynek Zdrowia | 08-02-2017 09:15

Pomorski sanepid sprawdził, jak karmią szpitale. Jest źle, ale kar nie będzie

W 2016 r. pomorski sanepid skontrolował 44 szpitale pod kątem żywienia pacjentów. W 1/3 przypadków stwierdził uchybienia higieniczno-sanitarne, 70 proc. ocenianych placówek miała źle skomponowane jadłospisy, a na 13 pobranych próbek posiłków obiadowych żadna nie zawierała właściwych proporcji składników odżywczych.

Dzienna stawka żywieniowa w szpitalach waha się od 8 do 25 zł. Fot. PTWP

Jak podaje Gazeta Wyborcza, nieprawidłowości higieniczno-sanitarne dotyczyły stanu sanitarnych pomieszczeń, w których pracuje się z żywnością, wyposażenia i sprzętu w tychże, braku odkładania próbek żywności oraz stosowania środków spożywczych po upływie terminu ważności.

Kontrolerzy sprawdzili też jadłospisy 10-dniowe. Nieprawidłowości były w 23 szpitalach (70 proc. ocenianych). Stwierdzono m.in. małe urozmaicenie posiłków, zbyt małą ilość owoców i warzyw, brak w diecie mlecznych napojów fermentowanych, podaż przetworów mięsnych o niskiej wartości odżywczej i wysokiej zawartości tłuszczu, np. parówki, mortadela, wątrobianka, salceson itp. oraz brak wykazu składników wywołujących alergie.

Do badań laboratoryjnych pobrano również 13 próbek posiłków obiadowych. Wszystkie charakteryzowały się zawyżoną ilością soli. 

Do dyrekcji skontrolowanych szpitali przesłano 18 pism z zaleceniami.

Więcej: www.wyborcza.pl