Piotr Stefaniszyn: udowodniliśmy, że pacjenci mogą być zadowoleni ze szpitalnych posiłków Piotr Stefaniszyn, dyrektor operacyjny IMFOOD w Impel Catering, w rozmowie z Rynek Zdrowia TV; FOT. PTWP

- Dotychczas funkcjonujące modele żywienia w polskich szpitalach od około 20 lat nie ulegały poważniejszym technologicznym zmianom. Dlatego uznaliśmy, że w tym zakresie nadszedł czas na nową jakość - mówi w wywiadzie dla Rynku Zdrowia Piotr Stefaniszyn, dyrektor operacyjny IMFOOD w Impel Catering.

Rynek Zdrowia: - Opinia o żywieniu w polskich szpitalach jest, generalnie rzecz ujmując, fatalna. Impel Catering na rynku szpitalnym jest obecny od ponad 20 lat. Co było impulsem, dla którego w pewnym momencie postanowiliście diametralnie zmienić podejście do żywienia pacjentów w naszych szpitalach?

Piotr Stefaniszyn: - Impulsów było kilka. Jeden z nich to wspomniana już w pytaniu fatalna opinia pacjentów dotycząca żywienia w polskich szpitalach. Właśnie z tego powodu pierwszym efektem, który chcieliśmy osiągnąć przygotowując i wdrażając system IMFOOD była zmiana społecznego postrzegania tej usługi poprzez zawartość talerza.

Skoro otaczająca nas rzeczywistość zmienia się bardzo szybko, musi za tym nadążać także catering w szpitalach. Dotychczas funkcjonujące modele tej usługi od około 20 lat w zasadzie nie ulegały poważniejszym technologicznym zmianom. Uznaliśmy więc, że w tym zakresie nadszedł czas na nową jakość.

Poza tym bardzo uważnie wsłuchujemy się w rynek, czyli w to, co mówią nam odbiorcy oraz jakich rozwiązań oczekują.

- Na czym - oczywiście w głównych założeniach - polega innowacyjność  i kompleksowość systemu żywienia IMFOOD?
- Porównałbym to do modernizacji domu - możemy go remontować albo zburzyć i postawić na nowo. IMFOOD trochę nawiązuje do tego drugiego rozwiązania. Dlatego rozebraliśmy żywienie w segmencie szpitalnym na czynniki pierwsze i przemodelowaliśmy każdy z nich, aby z jednej strony system żywienia był możliwie prosty w stosowaniu, ale z drugiej strony lepszy dla odbiorców.

Od początku tworzenia projektu IMFOOD dużym wsparciem była i jest dla nas współpraca ze znakomitymi specjalistami z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Pewne rozwiązania podpatrzyliśmy także poza granicami naszego kraju, choć oczywiście - m.in. ze względu na czynnik cenowy - nie kopiowaliśmy na przykład systemów stosowanych w Niemczech czy we Włoszech.

W IMFOOD wykorzystujemy też m.in. system „wózkowy”, w którym - chyba po raz pierwszy w Polsce - mamy dwa modele wózków: osobne do serwowania śniadań i kolacji, a osobne do obiadów.

- Jak - rzecz jasna w dużym skrócie - działa platforma informatyczna do zarządzania cateringiem w szpitalach i czemu służą jej główne moduły?
- Platforma informatyczna jest swoistym sercem systemu IMFOOD, bez którego nie bylibyśmy w stanie wprowadzić nowego modelu żywienia w szpitalu. Jest oczywiście wiele elementów naszej e-platformy; należy do nich m.in. program, którego tak naprawdę w ogóle nie trzeba kupować, instalować i serwisować na własnych serwerach. IMFOOD może więc współpracować z innymi systemami, co pozwala dodatkowo usprawnić proces zamawiania posiłków poprzez pobieranie informacji o potrzebach żywieniowych pacjentów bezpośrednio z baz danych szpitala.

Platforma IMFOOD nie obciąża wewnętrznych serwerów klienta, a po nadaniu uprawnień jest dostępna online dla każdego urządzenia mającego połączenie z internetem. Sama platforma stanowi natomiast obszerny zbiór wiedzy oraz informacji niezbędnych do realizowania usługi żywienia w szpitalach.

Jeden z podstawowych modułów platformy służy zamawianiu posiłków. Jest także panel raportowania, pozwalający odbiorcy usługi uzyskiwać na bieżąco, między innymi informacje o poziomie jej kosztów, a także o wielkości zamówień posiłków - w tym z podziałem na poszczególne diety oraz oddziały w szpitalu.

Bardzo ważne jest także to, że dzięki modułowi raportowania zarządzający szpitalem nie musi czekać do końca miesiąca, by dowiedzieć się, ile zapłaci za korzystanie z usługi żywienia. Platforma pozwala na bieżące monitorowanie wydawanych środków.

- Co, w zakresie roli i funkcji dietetyka w szpitalu zmienia, zmienia IMFOOD?
- Przede wszystkim nasz system wreszcie odciążą dietetyków od żmudnych i monotonnych zajęć administracyjnych, które wykonywali do tej pory. Pozwala to pozwala dietetykom skupić się przede wszystkim na edukowaniu pacjenta, aby po wypisaniu ze szpitala wiedział, w jaki sposób ma się odżywiać i przestrzegał zaleceń w tym względzie, by w pełni powrócić do zdrowia.

Pierwszy, pilotażowy projekt IMFOOD wdrożyliśmy 15 stycznia bieżącego roku, a w czerwcu został poddamy ocenie pacjentów. Nie ukrywam, że i nas, i naszego klienta bardzo ucieszyły wyniki tego badania. We wszystkich siedmiu mierzalnych parametrach tej usługi oceny wydane przez pacjentów okazały się średnio aż o 20 proc. wyższe niż dotyczące wcześniejszego systemu tacowego.

Czytaj także:
IMFOOD to nowy standard żywienia uwzgledniajacy wysoką jakość posiłków dla pacjenta

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.