Piotr Stefaniszyn: udowodniliśmy, że pacjenci mogą być zadowoleni ze szpitalnych posiłków
- Dotychczas funkcjonujące modele żywienia w polskich szpitalach od około 20 lat nie ulegały poważniejszym technologicznym zmianom. Dlatego uznaliśmy, że w tym zakresie nadszedł czas na nową jakość - mówi w wywiadzie dla Rynku Zdrowia Piotr Stefaniszyn, dyrektor operacyjny IMFOOD w Impel Catering.

Rynek Zdrowia: - Opinia o żywieniu w polskich szpitalach jest, generalnie rzecz ujmując, fatalna. Impel Catering na rynku szpitalnym jest obecny od ponad 20 lat. Co było impulsem, dla którego w pewnym momencie postanowiliście diametralnie zmienić podejście do żywienia pacjentów w naszych szpitalach?
Piotr Stefaniszyn: - Impulsów było kilka. Jeden z nich to wspomniana już w pytaniu fatalna opinia pacjentów dotycząca żywienia w polskich szpitalach. Właśnie z tego powodu pierwszym efektem, który chcieliśmy osiągnąć przygotowując i wdrażając system IMFOOD była zmiana społecznego postrzegania tej usługi poprzez zawartość talerza.
Skoro otaczająca nas rzeczywistość zmienia się bardzo szybko, musi za tym nadążać także catering w szpitalach. Dotychczas funkcjonujące modele tej usługi od około 20 lat w zasadzie nie ulegały poważniejszym technologicznym zmianom. Uznaliśmy więc, że w tym zakresie nadszedł czas na nową jakość.
Poza tym bardzo uważnie wsłuchujemy się w rynek, czyli w to, co mówią nam odbiorcy oraz jakich rozwiązań oczekują.
- Na czym - oczywiście w głównych założeniach - polega innowacyjność i kompleksowość systemu żywienia IMFOOD?
- Porównałbym to do modernizacji domu - możemy go remontować albo zburzyć i postawić na nowo. IMFOOD trochę nawiązuje do tego drugiego rozwiązania. Dlatego rozebraliśmy żywienie w segmencie szpitalnym na czynniki pierwsze i przemodelowaliśmy każdy z nich, aby z jednej strony system żywienia był możliwie prosty w stosowaniu, ale z drugiej strony lepszy dla odbiorców.
Od początku tworzenia projektu IMFOOD dużym wsparciem była i jest dla nas współpraca ze znakomitymi specjalistami z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Pewne rozwiązania podpatrzyliśmy także poza granicami naszego kraju, choć oczywiście - m.in. ze względu na czynnik cenowy - nie kopiowaliśmy na przykład systemów stosowanych w Niemczech czy we Włoszech.
W IMFOOD wykorzystujemy też m.in. system „wózkowy”, w którym - chyba po raz pierwszy w Polsce - mamy dwa modele wózków: osobne do serwowania śniadań i kolacji, a osobne do obiadów.
- Jak - rzecz jasna w dużym skrócie - działa platforma informatyczna do zarządzania cateringiem w szpitalach i czemu służą jej główne moduły?
- Platforma informatyczna jest swoistym sercem systemu IMFOOD, bez którego nie bylibyśmy w stanie wprowadzić nowego modelu żywienia w szpitalu. Jest oczywiście wiele elementów naszej e-platformy; należy do nich m.in. program, którego tak naprawdę w ogóle nie trzeba kupować, instalować i serwisować na własnych serwerach. IMFOOD może więc współpracować z innymi systemami, co pozwala dodatkowo usprawnić proces zamawiania posiłków poprzez pobieranie informacji o potrzebach żywieniowych pacjentów bezpośrednio z baz danych szpitala.
Platforma IMFOOD nie obciąża wewnętrznych serwerów klienta, a po nadaniu uprawnień jest dostępna online dla każdego urządzenia mającego połączenie z internetem. Sama platforma stanowi natomiast obszerny zbiór wiedzy oraz informacji niezbędnych do realizowania usługi żywienia w szpitalach.
Jeden z podstawowych modułów platformy służy zamawianiu posiłków. Jest także panel raportowania, pozwalający odbiorcy usługi uzyskiwać na bieżąco, między innymi informacje o poziomie jej kosztów, a także o wielkości zamówień posiłków - w tym z podziałem na poszczególne diety oraz oddziały w szpitalu.
Bardzo ważne jest także to, że dzięki modułowi raportowania zarządzający szpitalem nie musi czekać do końca miesiąca, by dowiedzieć się, ile zapłaci za korzystanie z usługi żywienia. Platforma pozwala na bieżące monitorowanie wydawanych środków.
- Co, w zakresie roli i funkcji dietetyka w szpitalu zmienia, zmienia IMFOOD?
- Przede wszystkim nasz system wreszcie odciążą dietetyków od żmudnych i monotonnych zajęć administracyjnych, które wykonywali do tej pory. Pozwala to pozwala dietetykom skupić się przede wszystkim na edukowaniu pacjenta, aby po wypisaniu ze szpitala wiedział, w jaki sposób ma się odżywiać i przestrzegał zaleceń w tym względzie, by w pełni powrócić do zdrowia.
Pierwszy, pilotażowy projekt IMFOOD wdrożyliśmy 15 stycznia bieżącego roku, a w czerwcu został poddamy ocenie pacjentów. Nie ukrywam, że i nas, i naszego klienta bardzo ucieszyły wyniki tego badania. We wszystkich siedmiu mierzalnych parametrach tej usługi oceny wydane przez pacjentów okazały się średnio aż o 20 proc. wyższe niż dotyczące wcześniejszego systemu tacowego.
Czytaj także:
IMFOOD to nowy standard żywienia uwzgledniajacy wysoką jakość posiłków dla pacjenta
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
ZOBACZ KOMENTARZE (0)