OZZL apeluje do ministra zdrowia o stanowisko ws. działań dyrektorów szpitali wobec lekarzy

Autor: OZZL/Rynek Zdrowia • • 22 lutego 2019 17:02

ZK OZZL przypomina w swoim oświadczeniu bulwersującą treść rozmowy pomiędzy dyrektorem ds. lecznictwa jednego ze szpitali klinicznych, a lekarzem, działaczem związkowym i zwraca się do ministra zdrowia o przedstawienie jednoznacznego stanowiska, że tego typu działania dyrektorów są niedopuszczalne i nielegalne.

Krzysztof Bukiel, przewodniczący ZK OZZL Fot. PTWP

Jak wskazuje w oświadczeniu opublikowanym w piątek (22 lutego) na stronie OZZL Krzysztof  Bukiel, przewodniczący Zarządu Krajowego Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy, treść tej rozmowy i jej przebieg stanowi ilustrację pewnego sposobu zarządzania personelem medycznym, który jest nierzadko stosowany w polskich szpitalach. Polega on na tym, że dyrektorzy próbują "na skróty" rozwiązać trudną sytuację w jakiej znalazły się ich szpitale i podejmują desperackie działania aby na zewnątrz wydawało się, że szpital funkcjonuje normalnie.

Czytaj: Bydgoszcz: konflikt w szpitalu. Nagranie rozmowy dyrektora ze związkowcem odsłuchały tysiące osób

"W praktyce oznacza to, że pracownicy medyczni, zwłaszcza lekarze, obciążani są obowiązkami ponad siły, co stanowi zagrożenie tak dla nich, jak i pacjentów. W jednym przypadku jest to dyżurowanie na kilku oddziałach naraz i dodatkowo w Szpitalnym Oddziale Ratunkowym, w innym - konieczność dyżurowania przez kilka dób z rzędu, w jeszcze innym obowiązek udzielania pomocy w zakresie przekraczającym kompetencje i umiejętności lekarza (odnosi się to zwłaszcza do rezydentów kierowanych na różne odcinki w charakterze zapchajdziury) itp." - czytamy w oświadczeniu,

"Dyrektorzy stosujący taką metodę zarządzania próbują wymusić posłuch wśród swoich pracowników przez aroganckie odnoszenie się do nich, lekceważenie, a nawet zastraszanie ich lub zwalnianie z pracy niepokornych. Przytoczona wyżej rozmowa stanowi tego przykład, ale nie jest to przypadek odosobniony. Przeciwnie, lekarze podają mnóstwo podobnych przypadków w całym kraju" - czytamy dalej.

"Zwracamy się zatem do Pana Ministra aby przedstawił Pan publicznie jednoznaczne stanowisko, że tego typu działania dyrektorów są niedopuszczalne i nielegalne, że szkodzą nie tylko pracownikom medycznym ale również chorym. Podważają też zaufanie pacjentów i obywateli do publicznej ochrony zdrowia i do tych, którzy za jej funkcjonowanie odpowiadają - apeluje Krzysztof Bukiel.

Więcej: ozzl.org.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum