Nieoficjalnie: dyrektor szpitala MSWiA w Białymstoku stracił stanowisko

Autor: Radio Białystok/Rynek Zdrowia • • 07 sierpnia 2019 10:18

Jarosław Tałałaj prawdopodobnie został odwołany ze stanowiska dyrektora SP ZOZ Szpitala Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji w Białymstoku. Do takich nieoficjalnych informacji mieli dotrzeć dziennikarze Polskiego Radia Białystok.

Nieoficjalnie: dyrektor szpitala MSWiA w Białymstoku stracił stanowisko
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Dyrektor Tałałaj pięcioletni kontrakt na zarządzanie szpitalem podpisał w lipcu 2017 roku. Teraz ze stanowiska miała odwołać go minister spraw wewnętrznych i administracji Elżbieta Witek.

Jak donosi PRB, powodem odwołania Tałałaja były nieprawidłowości wykryte podczas kontroli przeprowadzonej przez resort spraw wewnętrznych w szpitalu. Na razie nie są znane szczegóły tego postępowania. Według nieoficjalnych informacji, po odwołaniu dyrektora z funkcji przewodniczącego Rady Społecznej placówki zrezygnował prof. Maciej Kaczmarski - jeden z pierwszych dyrektorów dziecięcego szpitala klinicznego w Białymstoku.

Dyrektor Tałałaj miał zostać skierowany na przymusowy urlop. Szpitalem zarządza jego zastępca do spraw administracyjno-gospodarczych Ewa Zubrycka-Klecz.

Dyrektor ma za sobą sporo sukcesów. Za jego kadencji powstaje Centrum Senioralne. Od przyszłego roku ma działać oddział neurologii. Od czerwca placówka ma kontrakt z NFZ na nocną i świąteczną opiekę zdrowotną. W tym roku uruchomiono pracownię hemodynamiki. Szpital nie ma też problemów z kadrą.

Więcej: www.radio.bialystok.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum