Na nowym podejściu do zarządzania cateringiem korzysta pacjent i szpital

Autor: WOK/Rynek Zdrowia • • 27 października 2019 15:52

- W społecznym odczuciu, żywienie w szpitalach pozostawia sporo do życzenia. Innowacyjna usługa Imfood, którą proponujemy, z jednej strony odpowiada na potrzeby hospitalizowanych pacjentów, z drugiej strony ma spełniać oczekiwania osób zarządzających szpitalami - mówi Krzysztof Bruski, prezes Impel Catering.

Na nowym podejściu do zarządzania cateringiem korzysta pacjent i szpital
Krzysztof Bruski, prezes Impel Catering, w rozmowie z Rynkiem Zdrowia; FOT. PTWP

- W ramach usługi Imfood dajemy szpitalowi pełną platformę informatyczną do zarządzaniam procesem cateringu. Z kolei pacjentowi oferujemy pełnowartościowy, atrakcyjny posiłek. Imfood charakteryzuje się tym, że jest platformą autonomiczną, funkcjonującą w bardzo podobny sposób jak sztuczna inteligencja - zaznacza Krzysztof Bruski.

Dodaje: - Z badań, które przeprowadziliśmy, wynika, że aby w statystycznym polskim szpitalu pacjent otrzymał obiad, w proces decyzyjny w tym zakresie zaangażowanych jest od 8 od 15 osób. Natomiast system Imfood, pobierając dane z różnych obszarów działalności szpitala - od rejestracji poprzez m.in. zaopatrzenie, statystykę, do poszczególnych oddziałów - w samodzielny sposób zarządza procesem przygotowywania i wydawania posiłków

- Imfood uwzględnia m.in., jaki posiłek ma trafić do danego pacjenta, jakie zakupy należy poczynić (powiadamia o nich dostawców), a także w znacznej mierze odciąża w pracy dietetyków szpitalnych. Mogą oni, przy zastosowaniu Imfoodu, wyjść do pacjenta i przeznaczyć swój czas przede wszystkim na rozmowę z chorym o tym, jakie posiłki powinien spożywać - wyjaśnia ekspert.

Przyznaje, że zainteresowanie takim nowatorskim rozwiązanem ze strony zarządzających szpitalami jest spore, choć bardzo często wyrażają obawy, czy będzie ich stać na zakup takiej usługi.

- Imfood jest tak skonstruowany, że nie wymaga tak dużych zasobów kadrowych i powierzchni kuchni jak w tradycyjnym modelu. Jest też mniej energochłonny. To wszystko powoduje, że cena usługi w standardzie Imfood jest porównywalna z systemem żywienia, który dominuje obecnie - podsumowuje prezes Krzysztof Bruski.

Nagranie zostało zarejestrowane podczas XV Forum Rynku Zdrowia (Warszawa, 21-22 października 2019 r.).

 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum