Ministerstwo Zdrowia ogłosiło konkurs na stanowisko prezesa NFZ Kto zostanie prezesem NFZ? Fot. PTWP

Ministerstwo Zdrowia ogłosiło konkurs na prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia. Termin składania dokumentów mija 3 października. Obecnie p.o. prezesem NFZ jest Adam Niedzielski.

Kandydat przystępujący do naboru na stanowisko Prezesa Funduszu winien spełniać warunki określone w art. 102a ust. 1 ustawy, tj. być osobą, która posiada wykształcenie wyższe magisterskie lub równorzędne w zakresie prawa, ekonomii, medycyny, organizacji ochrony zdrowia lub zarządzania.

Musi być obywatelem polskim i korzystać z pełni praw publicznych. Nie może być skazany prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe. Ma posiadać kompetencje kierownicze, co najmniej 6-letni staż pracy, w tym co najmniej 3-letni staż pracy na stanowisku kierowniczym oraz wiedzę z zakresu spraw należących do właściwości Funduszu.

Ponadto zgodnie z art. 103 ust. 6 ustawy, Prezes Funduszu nie może być jednocześnie: członkiem Rady Funduszu i rady oddziału wojewódzkiego Funduszu; pracownikiem oddziałów wojewódzkich Funduszu; świadczeniodawcą; właścicielem lub pracownikiem apteki, hurtowni farmaceutycznej lub podmiotu wytwarzającego produkty lecznicze i wyroby medyczne; posiadaczem akcji lub udziałów w spółkach prowadzących podmioty będące świadczeniodawcami oraz podmiotami, o których mowa w pkt 4.

Nie może być osobą, o której mowa w art. 112 ust. 1 pkt 2-8 ustawy, tj.: właścicielem lub pracownikiem aptek związanych z Funduszem umową na wydawanie refundowanego leku, środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobu medycznego na receptę, właścicielem lub pracownikiem świadczeniodawców, którzy zawarli umowy o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej lub ubiegają się o zawarcie takich umów lub osobą współpracującą z tymi podmiotami; członkiem organów lub pracownikiem podmiotów tworzących w rozumieniu przepisów o działalności leczniczej, z wyłączeniem urzędu obsługującego organ sprawujący nadzór nad Funduszem; członkiem organów lub pracownikiem jednostek samorządu terytorialnego; członkiem organów zakładu ubezpieczeń prowadzącego działalność ubezpieczeniową na podstawie ustawy z dnia 11 września 2015 r. o działalności ubezpieczeniowej i reasekuracyjnej (Dz. U. z 2019 r. poz. 381 i 730); właścicielem akcji lub udziałów w spółkach handlowych prowadzących podmioty, o których mowa w lit. a; właścicielem w spółkach handlowych więcej niż 10% akcji lub udziałów przedstawiających więcej niż 10% kapitału zakładowego – w każdej z tych spółek, w przypadku spółek innych niż określone w lit. e; posłem, posłem do Parlamentu Europejskiego albo senatorem.

Ponadto zgodnie z art. 103 ust. 7 ustawy, Prezes Funduszu nie może wykonywać działalności gospodarczej.

Więcej: gov.pl

Drogi Użytkowniku!