Minister zdrowia: odpowiedzialność za żywienie w szpitalu spoczywa m.in. na dyrektorze

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 21 czerwca 2018 16:38

Kuchnia szpitalna w dużym stopniu zależy od dyrekcji placówki - ocenił w czwartek (21 czerwca) minister zdrowia Łukasz Szumowski, pytany o żywienie pacjentów na szpitalnych oddziałach.

Są szpitale, gdzie jedzenie jest na dobrym poziomie i takie, gdzie jest fatalne. Fot. Fotolia

- W dokumentacji medycznej zaczęła w tej chwili obowiązywać karta, która ocenia stan wyżywienia pacjenta, jego stan - czy jest niedożywiony, czy ma braki w bilansie, jaki jest jego BMI (wskaźnik masy ciała - PAP) - wskazał minister.

Jego zdaniem "kuchnia szpitalna, to jak będzie robiona, w dużym stopniu zależy od dyrekcji". - Są oczywiście kontrole jakości, przeprowadzane choćby przez sanepid i przez NFZ - warunków świadczenia usług medycznych - dodał.

Łukasz Szumowski zauważył, że wizytując teraz szpitale, a wcześniej bywając w nich jako lekarz, widział, że są szpitale, gdzie jedzenie jest na dobrym poziomie i takie, gdzie jest fatalne. - Dyrektorzy muszą wykazać się większą inicjatywą, by żywienie było odpowiednie, szczególnie tam, gdzie są np. starsi pacjenci - ocenił.

W kwietniu NIK opublikowała raport o żywieniu w szpitalach. Oceniono w nim, że posiłki przygotowywane z surowców niskiej jakości mają niewłaściwe wartości odżywcze. Średni, dzienny koszt żywienia w szpitalach, w latach 2015-2017, wynosił od 9,55 zł do 17,99. W większości skontrolowanych szpitali - pacjenci otrzymywali posiłki nieadekwatne do stanu zdrowia.

- Badania próbek posiłków szpitalnych, przeprowadzonych na zlecenie NIK przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Handlowej, wykazały niedobory składników odżywczych, mogących powodować uszczerbek na zdrowiu pacjentów - podawała Izba.

Pacjentom serwowano zbyt mało warzyw i owoców, za dużo mięsa czerwonego, tłustych przetworów mięsnych, tłustych wędlin, w tym gorszej jakości.

NIK podnosiła, że nie we wszystkich szpitalach i firmach cateringowych przygotowujących posiłki dla kontrolowanych szpitali zachowano odpowiednie warunki sanitarno-higieniczne przy przygotowywaniu i dystrybucji posiłków. W dwóch szpitalach stwierdzono np. obecność insektów.

Żywienie pacjentów w szpitalu jest finansowane w ramach kontraktów zawieranych z Narodowym Funduszem Zdrowia na leczenie szpitalne, które obejmują zarówno świadczenia medyczne, jak i towarzyszące. Dzienną stawkę żywieniową w szpitalu ustala kierownik podmiotu leczniczego.(PAP)

PAP - Katarzyna Lechowicz-Dyl

 

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum