Miłośnicy Kielc wystosowali list otwarty w sprawie siedziby NFZ

Autor: Gazeta Wyborcza/Rynek Zdrowia • • 27 maja 2019 09:53

Prezesi siedmiu stowarzyszeń, zrzeszających miejskich aktywistów w Kielcach napisali list otwarty do prezesa NFZ Andrzeja Jacyny, marszałka województwa świętokrzyskiego Andrzeja Bętkowskiego i prezydenta Kielc Bogdana Wenty w sprawie nowej siedziby NFZ.

Miłośnicy Kielc wystosowali list otwarty w sprawie siedziby NFZ
Fot. Archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

"Mamy pełne przekonanie, że możliwe jest znalezienie lokalizacji, która nie tylko w mniej kolizyjny sposób spełni potrzeby NFZ, ale też w znacznie lepszy sposób zapewni zarówno wygodny dostęp dla klientów Funduszu, jak i godną ekspozycję nowego gmachu w krajobrazie miasta" - napisali autorzy listu.

Początkowo Fundusz swój gmach chciał budować przy ul. Karczówkowskiej. Ta lokalizacja wzbudziła dużo kontrowersji, zwłaszcza że budynek ograniczałby widok na klasztor na Karczówce. Jeszcze za kadencji prezydenta Wojciecha Lubawskiego miasto zaproponowało tę działkę w zamian za teren przy ul. Wrzosowej. NFZ jest skłonny zrezygnować z tej lokalizacji na korzyść działki przy ul. Langiewicza, ale jest z tym kłopot, bo miasto musiałoby się wymienić na grunty z samorządem wojewódzkim.

Społecznicy proponują w liście otwartym, by władze NFZ ponownie rozważyły budowę siedziby w pobliżu Stacji Krwiodawstwa przy ul. Jagiellońskiej.

Więcej: kielce.wyborcza.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum