ME przypomina: do północy w poniedziałek szpitale mogą składać oświadczenia ws. cen prądu

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 29 lipca 2019 18:18

Do północy w poniedziałek (29 lipca) mikro, mali przedsiębiorcy, szpitale, jednostki samorządu mają czas na złożenie oświadczeń potwierdzających uprawnienie do zamrożenia cen energii - przypomniał resort energii.

Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

"Oświadczenie można złożyć osobiście lub wysłać pocztą, decyduje data stempla pocztowego" - napisano na stronie ministerstwa energii.

Ustawa ws. cen prądu przewiduje, że uprawnieni do odbioru energii po zamrożonej cenie, powinni złożyć do swojego sprzedawcy specjalne oświadczenie, potwierdzające ich status. Nie dotyczy to gospodarstw domowych.

Chodzi o mikro i małe przedsiębiorstwa, szpitale, jednostki sektora finansów publicznych, do których zalicza się m.in. organy władzy publicznej, jednostki samorządu terytorialnego i ich związki, jednostki budżetowe, samorządowe zakłady budżetowe, agencje wykonawcze oraz uczelnie publiczne (w rozumieniu ustawy o finansach publicznych); innymi państwowymi jednostkami organizacyjnymi nieposiadającymi osobowości prawnej. W drugim półroczu 2019 roku mogą być one rozliczane według cen i stawek opłat za energię elektryczną, jakie były stosowane 30 czerwca 2018 r.

Aby skorzystać z tego uprawnienia, należy jednak złożyć oświadczenie, które potwierdzi, że spełnia się wymagany status odbiorcy końcowego. Oświadczenia należy dostarczyć sprzedawcy energii elektrycznej do poniedziałku 29 lipca.

ME przypomniało, że w związku z dużym zainteresowaniem punkty obsługi klienta w spółkach energetycznych pracowały w miniony weekend. W poniedziałek będą one czynne do północy.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
    PARTNER SERWISU
    partner serwisu