Lubliniec: komisja konkursowa zarekomendowała kandydata na stanowisko dyrektora szpitala Poprzedni dyrektor zrezygnował z funkcji Fot. Archiwum

Po tym jak 23 kwietnia Tomasz Piechniczek zrezygnował z funkcji dyrektora SP ZOZ Szpitala Powiatowego w Lublińcu, starostwo powiatowe wyłoniło w konkursie kandydata na to stanowisko. Jest nim 55-letni Dariusz Brzeziński, który rok temu wygrał konkurs na dyrektora szpitala w Prudniku w Opolskiem.

Jak poinformowało starostwo, w postępowaniu konkursowym wzięły udział 4 osoby. Komisja konkursowa zarekomendowała 55-letniego menedżera zdrowia Dariusza Brzezińskiego, który ma „wieloletnie doświadczenie w zakresie zarządzania szpitalem, dotychczasowym doświadczeniem udowodnił swoją skuteczność w restrukturyzacji finansowej podmiotów leczniczych” – uzasadniała swój wybór.

Brzeziński pełni funkcję prezesa zarządu w Prudnickim Centrum Medycznym, dyrektora szpitala „Zdrowie” w Kwidzynie, gdzie przeprowadził restrukturyzację finansową i skutecznie przyczynił się do odbudowy relacji dyrekcji z pracownikami.

Rekomendowany przez komisję konkursową kandydat pełnił również funkcję dyrektora i prezesa zarządu szpitala powiatowego w Dzierżoniowie, gdzie doprowadził do połączenia szpitali publicznych w Dzierżoniowie i Bielawie, przekształcił tę jednostkę w spółkę prawa handlowego, przeprowadził restrukturyzację naprawczą podmiotu i systematycznie rozwijał nowe usługi medyczne.

Był współzałożycielem Konsorcjum Dolnośląskich Szpitali Powiatowych. W latach 2004–2010 przeprowadził postępowanie ugodowe z wierzycielami, oddłużył Wojewódzki Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych w Stroniu Śląskim, brał udział również w przekształceniu tej placówki w Wojewódzkie Centrum Psychiatrii Długoterminowej. Wcześniej zajmował się doradztwem prawnym i gospodarczym, konsultingiem biznesowym i zamówieniami publicznymi.

Więcej: www.lubliniec.starostwo.gov.pl

Drogi Użytkowniku!