Kujawsko-Pomorskie: jak karmią w szpitalach w regionie?

Autor: Gazeta Pomorska/Rynek Zdrowia • • 30 sierpnia 2016 12:40

Opinia o żywieniu w lecznicach jest nie najlepsza. Nie brakuje głosów, że w więzieniach karmi się lepiej niż w szpitalach. Dziennikarze sprawdzili, jak wygląda kwestia szpitalnych posiłków w regionie.

Kujawsko-Pomorskie: jak karmią w szpitalach w regionie?
Temat szpitalnego żywienia wciąż wraca. Na zdjęciach, które wykonują pacjenci i udostępniają w sieci widać niskiej jakości dania. Fot. Archiwum

Jak informuje Gazeta Pomorska, Szpital Specjalistyczny w Chojnicach podaje pacjentom posiłki przygotowane przez własną kuchnię. Dzienna stawka żywieniowa wynosi tu 27 zł. Dyrekcja chwali się, że pacjenci dobrze oceniają kuchni,  a z dań szpitalnych korzystają także goście dyrekcji.

Posiłki dla pacjentów ze Specjalistycznego Szpitala Miejskiego w Toruniu są co prawda przygotowywane na miejscu, ale robi to zewnętrzna firma, która dzierżawi kuchnię od placówki. Dzienna stawka żywieniowa to 17,45 zł, ale w jej skład nie wchodzi tylko tzw. wsad do kotła, ale również m.in. energia.

O stawkach żywieniowych nie chcą za to mówić w Szpitalu Uniwersyteckim nr 2 w Bydgoszczy. Placówka ma swoją kuchnię i na razie o zmianie nie myśli. Kamila Wiecińska, rzeczniczka szpitala zapewnia, że większość pacjentów chwali sobie jedzenie w "Bizielu". 

Posiłki we własnej kuchni przygotowuje również Szpital Uniwersytecki nr 1 w Bydgoszczy. Tu średnia stawka żywieniowa w placówce wynosi 15,50 zł. 

Więcej: www.pomorska.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum