Kamień Pomorski: stanowisko EMC - mamy prawo dzierżawić szpital

Autor: Radio Szczecin/Rynek Zdrowia • • 13 maja 2019 09:28

Spółka EMC odpowiadając starostwu w Kamieniu Pomorskim, które zamieściło na swojej stronie ogłoszenie o poszukiwaniu nowego operatora szpitala stwierdziła, że ma prawnie wiążącą umowę na dzierżawę szpitala i nie ma podstaw do jej przedterminowego zerwania.

FOT. Fotolia; zdjęcie ilustracyjne

Konflikt między starostwem a spółką EMC, która zarządza  szpitalem, dotyczy oddziału chirurgii -  został zawieszony z końcem kwietnia z powodu małej liczby pacjentów i niespełnionych warunków funkcjonowania. Nie zgadza się z tym jednak zarząd powiatu. Starosta kamieński wyjaśnia, że na razie nikt umowy nie zrywa, a chodzi jedynie o zbadanie rynku. Stąd ogłoszenie o poszukiwaniu nowego zarządcy lecznicy.

W oświadczeniu spółka EMC pisze, że wszystkie decyzje dotyczące przyszłości szpitala są konsultowane z władzami województwa i Narodowym Funduszem Zdrowia. Chętnie też będzie na ten temat rozmawiać z lokalnymi władzami - informuje Radio Szczecin.

W tym tygodniu ma zapaść decyzja, kiedy takie spotkanie się odbędzie, bo władze powiatu chcą, by oddział chirurgiczny nadal działał. Spółka EMC chce stworzyć w szpitalu zakład opiekuńczo-leczniczy. By mógł ruszyć - potrzebny jest kontrakt z NFZ Konkurs ma zostać rozstrzygnięty 31 maja.

Więcej: radioszczecin.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum