MN/Rynek Zdrowia | 21-09-2020 08:12

IMFOOD to nowy standard żywienia uwzględniający wysoką jakość posiłków dla pacjenta

- Dzisiejsza funkcja dietetyka w szpitalach to przede wszystkim nadzorowanie sposobu, w jaki przygotowywane są posiłki. Jednak rola dietetyka powinna polegać głównie na edukowaniu pacjenta, aby po wypisaniu ze szpitala wiedział, w jaki sposób ma się odżywiać i przestrzegał zaleceń w tym względzie, by w pełni powrócić do zdrowia - mówi Piotr Stefaniszyn, dyrektor operacyjny IMFOOD w Impel Catering.

Piotr Stefaniszyn, dyrektor operacyjny IMFOOD w Impel Catering

Rynek Zdrowia: Na czym - w głównych założeniach - polega innowacyjność  i kompleksowość systemu żywienia IMFOOD?

Piotr Stefaniszyn: - Przede wszystkim IMFOOD jest nowym standardem żywienia, który uwzględnia wysoką jakość posiłków dla pacjenta. Innowacyjność tego systemu polega na automatyzacji procesów administracyjnych towarzyszących żywieniu pacjentów. Tradycyjna forma usługi żywienia, realizowana m.in. przez firmy cateringowe czy samodzielnie przez szpitale, została przez nasz zespół ekspertów - mających ogromne doświadczenie w branży - niejako rozłożona na poszczególne elementy składowe, z których każdy opracowaliśmy od nowa.

Właśnie dzięki takiemu podejściu już w fazie projektowej, z jednej strony udało się nam zachować kompleksowość usługi, natomiast z drugiej strony wypracować nowe rozwiązania przynoszące wymierne korzyści zarówno dla placówek medycznych, które wdrożyły IMFOOD, jak i dla finalnego konsumenta czyli pacjenta.

- W jakim stopniu przygotowując i testując ten system braliście pod uwagę opinie i sugestie zarządzających szpitalami, dietetyków, specjalistów w zakresie żywienia pacjentów?
- Sam zamysł pracy nad systemem IMFOOD to efekt tego, jak postrzegane jest żywienie pacjentów w polskich szpitalach i powszechne niezadowolenie z jakości żywienia szpitalnego w Polsce. Można więc powiedzieć, że pierwszym konsultantem, dającym nam impuls do innego spojrzenia na catering w placówce medycznej, był sam pacjent.

- Przeprowadzaliście ankiety satysfakcji z posiłków w szpitalach?
- Proszę pamiętać, że na rynku szpitalnym Impel Catering jest obecny od 20 lat, dlatego dokładnie znamy opinie hospitalizowanych osób o poziomie żywienia. Specjalne badania sondażowe dotyczące tej kwestii nie były potrzebne. Mając pełną świadomość jak wyglądał do tej pory rynek żywienia zbiorowego uznaliśmy, że nadszedł czas, aby zmienić istniejący stan rzeczy i znacząco podnieść standard żywienia w polskich szpitalach, nie mogło być mowy o wprowadzaniu półśrodków.

Od początku tworzenia projektu IMFOOD współpracujemy ze znakomitymi specjalistami z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, aby spełnić wszelkie zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia. Z jednej strony potrzebowaliśmy naukowych konsultacji, natomiast z drugiej strony fachowego doradztwa w tak kluczowym aspekcie, jakim jest opracowanie diet oraz jadłospisów dla pacjentów.

Posiadamy w naszych strukturach eksperta - klinicznego dietetyka z wieloletnią praktyką - ale nie chcieliśmy opierać całego projektu o wiedzę i doświadczenie jednej osoby. Najpierw wykonaliśmy więc pracę koncepcyjną, a następnie testowaliśmy system w praktyce.

Dzisiejsza funkcja dietetyka w szpitalach to przede wszystkim nadzorowanie sposobu, w jaki przygotowywane są posiłki. Jednak rola dietetyka powinna polegać głównie na edukowaniu pacjenta, aby po wypisaniu ze szpitala wiedział, w jaki sposób ma się odżywiać i przestrzegał zaleceń w tym względzie, by w pełni powrócić do zdrowia.

- Co zmienia w tym zakresie IMFOOD?
- Nasz system zdecydowanie odciąża dietetyków szpitalnych od zadań, które dziś zabierają im czas. Dzięki temu wreszcie mogą realizować zadania, do których zostali zatrudnieni, czyli przede wszystkim do edukowania pacjentów.

- Jak działa platforma informatyczna do zarządzania cateringiem w szpitalach i czemu służą jej poszczególne moduły?
- Można powiedzieć, że platforma informatyczna jest sercem systemu IMFOOD. Ktoś może zapytać, czy cyfryzacja ma coś wspólnego z żywieniem w szpitalu? Otóż ma i to całkiem sporo. Informatyzacja w dużej mierze pomaga dzisiaj systemowi IMFOOD realizować główne zadania związane z funkcjonowaniem cateringu zbiorowego w szpitalu.

Pierwszy moduł, o którym chcę powiedzieć, służy do zamawiania posiłków. W tradycyjnym modelu w planowanie posiłków zaangażowanych jest wielu pracowników, zarówno po stronie szpitala, jak i firm cateringowych. Zastosowanie systemu IMFOOD pozwala zautomatyzować ten proces równocześnie minimalizując ilość zaangażowanych pracowników. Informacja o ilościach i rodzajach diet, przekazana przez upoważnionego pracownika danego oddziału, trafia bezpośrednio na platformę.

Ponadto, IMFOOD może współpracować z innymi systemami, co pozwala dodatkowo usprawnić proces zamawiania posiłków poprzez pobieranie informacji o potrzebach żywieniowych pacjentów bezpośrednio z baz danych szpitala. Platforma IMFOOD nie obciąża wewnętrznych serwerów klienta, a po nadaniu uprawnień jest dostępna dla każdego urządzenia mającego połączenie z internetem.

We współpracy ze specjalistami z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opracowaliśmy także moduł dotyczący diet. Przygotowane jadłospisy sezonowe to praca raz wykonana, którą można powielać w całej Polsce bez względu na lokalizację szpitala, przy jednoczesnym zachowaniu tych samych, wysokich standardów żywienia. Takie rozwiązanie generuje również oszczędności i powoduje, że jakość finalnych produktów, czyli posiłków jest powtarzalna i utrzymana na najwyższym poziomie, w każdym szpitalu korzystającym z systemu IMFOOD.

Kolejny ważny moduł dotyczy raportowania. W skrócie wygląda to tak, że zarządzający szpitalem nie musi czekać do końca miesiąca, by dowiedzieć się, ile zapłaci za korzystanie z usługi żywienia. Platforma pozwala na bieżące monitorowanie wydawanych środków. Co więcej - zarządzający ma wgląd do informacji jakie diety i ilości posiłków zostały zamówione danego dnia z podziałem na poszczególne oddziały.

- To kolejne rozwiązanie w systemie IMFOOD stanowiące o jego innowacyjności?
- Tak, ponieważ do tej pory na polskim rynku nie były dostępne narzędzia monitorujące w szczegółowy sposób koszty żywienia szpitalnego. System daje możliwość generowania pełnego raportu każdego dnia miesiąca, w różnych, dowolnie dobieranych konfiguracjach.

Innym funkcjonalnym modułem platformy jest część e-learningowa. W tym module jesteśmy skłonni umieszczać nie tylko informacje związane z samym cateringiem, ale także dodatkowe materiały szkoleniowe. Jeżeli nasz klient będzie chciał zrealizować wewnętrzne szkolenie w formie elektronicznej dla swojego personelu, nasza platforma może pełnić funkcję nośnika takich treści.

- Ile kosztuje wdrożenie systemu IMFOOD? Czy taka inwestycja jest opłacalna?
- Warto w kontekście tego pytania przypomnieć, że na przełomie lat 2017 i 2018 ceny posiłków w przetargach organizowanych przez szpitale zaczęły istotnie rosnąć, co związane było m.in. ze wzrostem płacy minimalnej oraz niestabilnym rynkiem artykułów spożywczych, na którym obserwujemy nieustanny wzrost cen. To ważne elementy przekładające się bezpośrednio na cenę finalnej usługi cateringowej, czyli pełnego dziennego wyżywienia pacjenta w szpitalu.

Niestety, skutek jest taki, że w 2020 roku wysokość kosztów tradycyjnej usługi cateringowej znacząco wzrosła w porównaniu z cenami sprzed kilku lat. Natomiast dzięki systemowi IMFOOD jesteśmy w stanie bardzo indywidualnie podchodzić do wycen dla poszczególnych klientów. Dzięki temu różnica ceny między naszą usługą a tradycyjnym modelem żywienia szpitalnego nie jest znacząca.

W tradycyjnym modelu żywienia wartość surowca na talerzu pacjenta stanowi niewielki procent kosztów całej usługi. Natomiast odsetek kosztów ogólnych, nie związanych bezpośrednio z tym, co jest na talerzu, jest bardzo wysoki. Nadrzędnym celem w tworzeniu systemu IMFOOD było odwrócenie tych proporcji tak, aby pacjent widział zmianę na talerzu. Z ogromną satysfakcją mogę powiedzieć, że ten cel został osiągnięty.

Jak już wspominałem, IMFOOD generuje mierzalne oszczędności, ponieważ wymaga mniejszych powierzchni kuchennych i magazynowych niż tradycyjny model żywienia, jest mniej energochłonny oraz pozwala na zminimalizowanie liczby osób niezbędnych do realizacji usługi żywienia. Oszczędności na poziomie kosztów stałych pozwoliły nam na przeniesienie środków finansowych wprost na talerz pacjenta.

- Opinia o żywieniu w polskich szpitalach jest fatalna. Niestety, generalnie to powszechne przekonanie nie jest bezpodstawne. Czy system IMFOOD może zmienić negatywne społeczne postrzeganie jakości posiłków w lecznicach?
- Osobiście mam okazję rozmawiać z pacjentami, którzy korzystają z naszego systemu.  Muszę przyznać, że sprawia mi to dużą przyjemność, gdyż nie słyszę narzekań na jakość posiłków w szpitalu. Efektem finalnym wdrożenia systemu IMFOOD jest zadowolenie trzech stron: twórcy tego projektu, podmiotu płacącego za usługę i przede wszystkim pacjentów.