Głodowe stawki na posiłki dla pacjentów. Szpital wycenił wyżywienie na 13,30 zł

Autor: oprac. LJ • Źródło: FPP/ Rynek Zdrowia17 sierpnia 2021 11:42

W przetargu na żywienie pacjentów poznański szpital określił 13,30 zł stawki za osobodzień. Już dwukrotnie unieważniał przetarg, bo wszystkie oferty były znacznie wyższe.

Głodowe stawki na posiłki dla pacjentów. Szpital wycenił wyżywienie na 13,30 zł
Stawki za wyżywienie w szpitalach są często głodowe - ocenia Federacja Przedsiębiorców Polskich Fot. Shutterstock
  • W większości szpitali dzienna stawka za wyżywienie jest wyższa niż 20 zł, a w niektórych nawet przekracza 30 i 40 zł
  • Ale zdarzają się też takie, które oferują mniej niż 20 zł
  • Podstawowym prawem pacjenta jest otrzymanie pełnowartościowego posiłku w szpitalu

Głodowe stawki na wyżywienie w szpitalach

Federacja Przedsiębiorców Polskich (FPP) wskazuje, że stawka za wyżywienie w szpitalach jest często głodowa – co jest udokumentowane przetargami publicznymi.

Podaje przykład: w przetargu na żywienie pacjentów w Specjalistycznym Zespole Opieki Zdrowotnej nad Matką i Dzieckiem w Poznaniu stawka za osobodzień została określona na 13,30 zł.

W ocenie FPP, to znacznie poniżej kosztów i niemożliwe do realizacji w dzisiejszych realiach cenowych i inflacyjnych.

"Co więcej – szpital już dwukrotnie unieważniał postępowania przetargowe, ponieważ wszystkie złożone oferty były znacznie wyższe niż 13 zł. Czy dyrektor szpitala w końcu uwierzy, że stawka wyżywienia dla pacjentów musi być wyższa? - pyta organizacja.

Wsad do kotła to nie cały koszt przygotowania posiłku

W większości szpitali dzienna stawka za wyżywienie jest wyższa niż 20 zł, a w niektórych nawet przekracza 30 i 40 zł. Należy pamiętać, że stawka za osobodzień nie obejmuje tylko wsadu do kotła – czyli samego kosztu posiłku, dodatkowo należy wliczyć:

  • - media /wodę, prąd, gaz/
  • - dzierżawę pomieszczeń i sprzętu technologicznego
  • - robociznę – kucharze, pomoc kuchenna, pracownicy dystrybucji, kierowcy, dietetyk, kierownik kuchni, magazynier
  • - transport – samochód, przeglądy, paliwo
  • - sprzęt drobny, zastawę stołową, naczynia jednorazowe
  • - UDT (obsługa Urzędu Dozoru Technicznego)
  • - środki czystości
  • - wywóz i utylizację odpadów
  • - utrzymanie sprzętu, urządzeń oraz pomieszczeń kuchni w odpowiednim stanie.

Standardy szpitalnego żywienia kobiet w ciąży sobie, praktyka sobie

- To niedopuszczalne, aby szpital oszczędzał na wyżywieniu pacjentów – zwłaszcza, jeśli otrzymuje na ten cel dodatkową dotację z Ministerstwa Zdrowia. Tym bardziej w przypadku Specjalistycznego Szpitala Opieki Zdrowotnej nad Matką i Dzieckiem w Poznaniu, gdzie pacjentami są matki i dzieci. Trzeba zaznaczyć, że szpital bierze udział w programie pilotażowym Ministerstwa Zdrowia "Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy" - podkreśla Arkadiusz Pączka, wiceprzewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich (FPP).

Dodaje: - Zgodnie z założeniami programu na każdy osobodzień żywienia pacjentów z grupy objętej programem Ministerstwo przeznacza dodatkowe 18,20 zł. W większości szpitali dla zewnętrznej firmy cateringowej z tej puli zostaje 12,18 netto i ta kwota jest dodawana do podstawowej stawki osobodnia finansowanej przez sam szpital.

Według jego wyliczeń, stawka osobodnia w Diecie Mamy dla tej placówki powinna więc wynieść ponad 25 zł. Program pilotażowy ma na celu poprawę jakości żywienia dla wyznaczonej grupy pacjentek i nie może, jak w tym przypadku, zostawać w budżecie szpitala.

Pacjent ma prawo do pełnowartościowego posiłku

FPP przypomina, że w konsultacjach jest projekt ustawy o jakości w opiece zdrowotnej, który kładzie nacisk na skuteczność opieki medycznej i prawa pacjenta.

Podstawowym prawem pacjenta jest otrzymanie pełnowartościowego posiłku.

Żywienie jest jednym z elementów terapii – źle odżywiony pacjent jest bardziej narażony na zakażenia czy odleżyny. To ważny i niezbędny element terapii, którego nie można pomijać – a przede wszystkim integralna część procesu leczniczego.

Także NFZ planuje kampanię edukacyjno-informacyjną o żywieniu szpitalnym i informowanie jak ważne jest prawidłowe żywienie w trakcie choroby i podczas leczenia szpitalnego. Celem kampanii jest również wyłonienie najlepszych szpitali dbających o prawidłowe żywienie szpitalne.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum