Gliwice: w szpitalach karmią tanio, ale czy dobrze?

Autor: Nowiny Gliwickie/Rynek Zdrowia • • 12 czerwca 2018 11:39

Średni, dzienny koszt wyżywienia chorych w gliwickich szpitalach waha się od 8 do 15 zł. Wyjątkiem jest Centrum Onkologii - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie. Tam stawka wynosi ok. 34 zł.

Fot. archiwum

Jak tłumaczy dr Zbigniew Wygoda, lekarz w centrum onkologii i jednocześnie gliwicki radny rzecz "rozbija się" o wysokość umowy z NFZ, która zawiera także wartość posiłków dla pacjentów. Wyjaśnia, że jeśli kontrakt jest przeciętny lub kiepski, kierownik szpitala musi najpierw zabezpieczyć środki na funkcjonowanie jednostki: koszty osobowe, media, leki, materiały zabiegowe, a także pieniądze na remonty, konserwację czy amortyzację sprzętu i wiele innych spraw. Przyznaje też, że "przyjęło się, iż chory sam się dożywi lub pomoże mu w tym rodzina".

Trzy gliwickie szpitale w 2017 r. przeznaczyły na żywienie pacjentów po ok. pół miliona złotych. Onkologia na posiłki asygnowała 883 tys. zł - wyliczają Nowiny Gliwickie.

Joanna Krukowska, prezes spółki Vito-Med, prowadzącej szpital przy ul. Radiowej, podkreśla, że od kilku lat realizowane są badanie satysfakcji pacjentów i jednym z zagadnień jest jakość posiłków. Precyzuje, że ponad 31 proc. osób ocenia jedzenie bardzo dobrze, a około 56 - jako dobre, a takie wyniki zaprzeczają powszechnej opinii, że w szpitalach „źle karmią”.

Podobne jest w Szpitalu Miejskim nr 4. Przeanalizowano tam 4400 ankiet. Oceny były pozytywne w ponad 70 proc.

Więcej: www.nowiny.gliwice.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum