Dyrektor szpitala odwołany ze stanowiska. Powód: prowadzenie fundacji

Autor: oprac. KM • Źródło: Gazeta Wyborcza27 października 2022 13:00

- Jestem bardzo zaskoczony, że dopiero teraz ten temat został poruszony - mówi Gazecie Wyborczej - już były - dyrektor Wielospecjalistycznego Szpitala w Ostrowcu Świętokrzyskim Tomasz Kopiec i prezes Fundacji System Aktywizacji Seniora w Łodzi. W ten sposób komentuje decyzję o zwolnieniu go ze stanowiska dyrektora szpitala.

Dyrektor szpitala odwołany ze stanowiska. Powód: prowadzenie fundacji
Dyrektor szpitala odwołany ze stanowiska. Powód: prowadzenie fundacji Zdj. ilustracyjne Fot AdobeStock
  • Dyrektor Wielospecjalistycznego Szpitala w Ostrowcu Świętokrzyskim Tomasz Kopiec został odwołany ze stanowiska - poinformowała Gazeta Wyborcza
  • Decyzję o odwołaniu dyrektora podjął w środę zarząd powiatu ostrowieckiego - dodaje gazeta
  • Zgodnie z informacjami Wyborczej, która powołuje się na Radio Ostrowiec, decyzja miała zapaść po analizie oświadczenia majątkowego dyrektora

Prowadzenie fundacji nawet bez wynagrodzenia koliduje z zarządzaniem szpitalem

Jak informuje Gazeta Wyborcza, dyrektor Wielospecjalistycznego Szpitala w Ostrowcu Świętokrzyskim Tomasz Kopiec został, na mocy decyzji zarządu powiatu ostrowieckiego, odwołany ze stanowiska. Przyczyną odwołania miało być prowadzenie fundacji: dyrektor jest prezesem Fundacji System Aktywizacji Seniora w Łodzi. Nie pobiera jednak wynagrodzenia, a fundacja nie współpracuje ze szpitalem.

Gazeta przytacza wypowiedź starosty ostrowieckiego Marzeny Dębniak, która mówi, że dyrektor szpitala nie może prowadzić działalności gospodarczej ani należeć do władz organizacji prowadzącej taką działalność.

Dyrektor jest zdumiony. Dwukrotnie składał oświadczenia majątkowe

Cytowany przez Wyborczą dyrektor przyznaje, że jest "zdumiony", ponieważ od roku - a konkretniej od września 2021 - kierował szpitalem i dwa razy przez ten czas składał oświadczenia majątkowe.

Tomasz Kopiec dodaje, że fundacja funkcjonuje od 2018 roku i "pomaga seniorom wrócić na rynek pracy", a informacja o jego prezesurze jest powszechnie dostępna. Działalność fundacji zyskała ponadto uznanie Rzecznika Praw Obywatelskich.

Stanowisko dyrektora szpitala Kopiec objął po wygraniu konkursu, po śmierci poprzedniego dyrektora Andrzeja Gruzy. Wcześniej kierował spółką AMG Centrum Medyczne, która świadczy usługi doradcze dla placówek ochrony zdrowia.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum