Certyfikacja szpitali w zakresie żywienia klinicznego. Zgłoszenia są przyjmowane do 31 stycznia

Autor: oprac. WOK • Źródło: Rynek Zdrowia26 stycznia 2022 10:55

Szpitale. Trwa trzecia edycja pierwszego w Polsce programu certyfikacji szpitali w zakresie żywienia klinicznego. Zgłoszenia są przyjmowane do 31 stycznia 2022 r. Udział w dwóch poprzednich edycjach wzięły 122 szpitale, a 46 placówek otrzymało już taką certyfikację.

Certyfikacja szpitali w zakresie żywienia klinicznego. Zgłoszenia są przyjmowane do 31 stycznia
Leczenie żywieniowe jest ważnym elementem terapii Fot. Materiały prasowe
  • Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) prowadzi już trzecią edycję programu: "Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego - Leczenie przez żywienie".
  • Zgłoszenia przyjmowane są do 31 stycznia 2022 roku. Udział w projekcie może wziąć każdy szpital, który spełnia podstawowe kryteria w zakresie żywienia klinicznego
  • W dwóch poprzednich edycjach uczestniczyły 122 szpitale, a 46 placówek otrzymało już taką certyfikację

Żywienia kliniczne. Mniej powikłań, krótsza hospitalizacja

Leczenie żywieniowe polega na dostarczaniu pacjentowi niezbędnych substancji, które uzupełniają lub zastępują tradycyjne posiłki. Wprowadzenie terapii w tym zakresie jest szczególnie istotne, m.in. dla pacjentów chorujących na nowotwory, będących w śpiączce, z poparzeniami, a nawet dla wcześniaków.

Proces żywienia klinicznego może odbywać się dojelitowo (przez przewód pokarmowy) lub pozajelitowo (dożylnie). Wdrożenie terapii w tym zakresie prowadzi do mniejszej liczby powikłań u pacjentów, a to z kolei skutkuje znaczącym skróceniem ich pobytu w szpitalu. Taka sytuacja bezpośrednio przekłada się na zmniejszenie kosztów leczenia dla placówki.

- Co więcej, żywienie kliniczne jest w Polsce refundowane. Generuje w ten sposób więcej środków z NFZ oraz daje możliwość wykonywania przez placówki bardziej specjalistycznych procedur i większego kontraktowania, ze względu na zwiększoną liczbę punktów podczas akredytacji - przypomina POLSPEN.

Pomimo tego, leczenie żywieniowe wciąż nie jest wystarczająco rozwijane w polskich szpitalach. Brakuje nie tylko wykwalifikowanego personelu medycznego, odpowiedniego sprzętu, ale także norm i zasad, które dla placówek medycznych mogłyby stanowić punkt wyjścia w rozwoju tego obszaru.

Potrzeba edukacji i podwyższenia jakości żywienia klinicznego

Naprzeciw tym potrzebom wychodzi POLSPEN, który od ponad dwóch lat organizuje projekt "Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego - Leczenie przez żywienie". W tym roku trwa już trzecia edycja certyfikacji szpitali w tym zakresie.

Zgłoszenia przyjmowane są do 31 stycznia 2022 roku. Udział w projekcie może wziąć każdy szpital, który spełnia podstawowe kryteria w zakresie żywienia klinicznego. Aby zgłosić się do programu należy wypełnić formularz na stronie: https://leczenieprzezzywienie.org/formularz-certyfikacji/.

W dwóch poprzednich edycjach uczestniczyły 122 szpitale, a 46 placówek otrzymało certyfikację. Te dane jasno wskazują na potrzebę edukacji i podwyższenia jakości żywienia klinicznego w polskich szpitalach.

Po weryfikacji zgłoszenia, szpital zostanie poddany wizycie kontrolnej (online), podczas której eksperci ocenią prowadzenie terapii żywieniowej w szpitalu. Na zwycięskie placówki, w których żywienie kliniczne będzie zgodne z obowiązującymi standardami, czekają certyfikaty oraz statuetki. Powołana w ramach programu Rada Ekspertów ocenia m.in.:

  • Funkcjonowanie Zespołu Leczenia Żywieniowego
  • Dostęp do żywienia pozajelitowego i dojelitowego
  • Proces edukacji pacjenta, na który składa się informowanie o dostępnych metodach żywienia, a także funkcjonowanie ambulatoryjnego poradnictwa żywieniowego.

Szczegółowe informacje dostępne są na stronie projektu: https://leczenieprzezzywienie.org/

"Szpitale nie powinny mieć takich problemów"

- Dwie pierwsze edycje naszego programu pokazały, że kwestia leczenia żywieniowego nadal jest obszarem wymagającym poprawy w wielu placówkach w Polsce - podkreśla prof. Stanisław Kłęk, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

- Nieodpowiednio dobrana dieta oraz brak zastosowania odpowiedniej podaży dojelitowej lub pozajelitowej, czy brak specjalistów zajmujących się terapiami żywieniowymi, to problemy, które, niestety, wciąż istnieją, a nie powinny mieć miejsca w żadnym szpitalu. Kontynuujemy więc pracę w ramach programu, mając nadzieję, że jak najwięcej szpitali wdroży dobre praktyki żywieniowe, co nie tylko przyczyni się do podnoszenia standardów leczenia w Polsce, ale przede wszystkim będzie skutkowało dobrem pacjenta - wyjaśnia prof. Stanisław Kłęk.

Swojego wsparcia w ramach trzeciej edycji programu udzielili: Narodowy Fundusz Zdrowia, Towarzystwo Chirurgów Polskich, Towarzystwo Chirurgów Polskich, Sekcja Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego, Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego Dzieci, Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Polska Federacja Szpitali, Polska Unia Szpitali Klinicznych, Stowarzyszenie „Apetyt na życie” oraz Naczelna Izba Aptekarska.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum