Agencja Rozwoju Szpitali zajrzy do kotła? Cel: znaczna poprawa jakości żywienia pacjentów

Autor: WOK • Źródło: Rynek Zdrowia03 kwietnia 2022 12:11

Agencja Rozwoju Szpitali zajmie się rozwojem i restrukturyzacją jedzenia szpitalnego - napisał w mediach społecznościowych Jarosław Fedorowski, prezes Polskiej Federacji Szpitali. Nawet, jeśli pozwolił sobie na primaaprilisowy żart, problem szpitalnego żywienia jest na tyle poważny, że doczekał się projektu rozporządzenia ministra zdrowia.

Agencja Rozwoju Szpitali zajrzy do kotła? Cel: znaczna poprawa jakości żywienia pacjentów
Szpitale nie tylko leczą, ale i żywią swoich pacjentów FOT. PAP/Łukasz Gągulski
  • Czy rzeczywiście przyszła Agencja Rozwoju Szpitali będzie też zajmować się poprawą jakości żywienia w placówkach szpitalnych, czas pokaże
  • Trwają natomiast konsultacje projektu rozporządzenia ministra zdrowia, w którym określone zostały wymagania związane ze szpitalnym żywieniem
  • Rynek zewnętrznych dostawców posiłków dla szpitali nie śpi i także wdraża rozwiązania mające diametralnie zmienić podejście do żywienia hospitalizowanych pacjentów

Jakość szpitalnych posiłków. Coś trzeba zrobić

Jak już podawaliśmy, kontrole NIK i sanepidu wykazywały dotychczas znaczące nieprawidłowości w zakresie żywienia pacjentów. Zarzucano szpitalom, m.in. złe zbilansowanie jadłospisów, w tym zawyżoną zawartość soli i wysoką zawartość tłuszczów, brak jednolitego nazewnictwa diet.

Dlatego pod koniec marca resort zdrowia przygotował projekt rozporządzenia, w którym dość precyzyjnie określił wymagania związane z posiłkami w szpitalach.

Czy do działań w tym zakresie włączy się Agencja Rozwoju Szpitali? Powołanie tej instytucji jest jednym z kluczowych elementów projektowanej ustawy o modernizacji i poprawie efektywności szpitalnictwa.

ARS będzie, między innymi dystrybuowała środki europejskie na modernizację szpitali i pomagała placówkom, które znajdują się w trudnej sytuacji finansowej. Agencja będzie też przyznawała szpitalowi odpowiednią kategorię (od A do D - zależnie od sytuacji finansowej placówki). Wiele wskazuje na to, że ARS zajmie się też szczegółowymi kwestiami związanymi z zarządzaniem lecznicami.

Ministerstwo Zdrowia: ma być 15 szpitalnych diet i dziewięć ich modyfikacji

- Rewelacyjna informacja dzisiaj ze źródeł zbliżonych do Ministerstwa Zdrowia: Agencja Rozwoju Szpitali na samym początku działań zajmie się rozwojem i restrukturyzacją jedzenia szpitalnego. Popieram ten kierunek i życzę nowej Agencji wielu sukcesów, nie tylko w obszarze żywienia - napisał 1 kwietnia na Twitterze Jarosław Fedorowski, prezes Polskiej Federacji Szpitali.

Nawet, jeśli prezes Fedorowski pozwolił sobie na primaaprilisowy żart, problem szpitalnego żywienia jest na tyle poważny, że doczekał się projektu rozporządzenia ministra zdrowia.

Przypomnijmy, że marcowy projekt resortowego rozporządzenia w sprawie wymagań żywieniowych w szpitalach (jest obecnie poddawany konsultacjom) zakłada wdrożenie piętnastu diet szpitalnych i 9 ich modyfikacji zakłada  projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia.

Nowe przepisy mają też ujednolicić nomenklaturę oraz wskazywać, której grupie chorych, jaką dietę należy przypisać, a także jakich produktów w nich unikać. Można się więc spodziewać, że jedną z ważniejszych instytucji, które stać będą na straż resortowych wymagań wobec szpitalnych posiłków stanie się Agencja Rozwoju Szpitali.

Warto w tym kontekście mieć na uwadze, że już 64 proc. polskich szpitali przekazało żywienie pacjentów firmom zewnętrznym - wynika z raportu przygotowanego w 2021 r. przez pracownię badawczą BCMM.

Eksperci zwracają uwagę, że planowana ustawa o jakości w opiece zdrowotnej wymusi na zarządzających szpitalami podniesienie standardu wydawanych posiłków.

Szpitale. Rynek nie śpi, rewolucja już się zaczęła

Wygląda na to, że działania MZ zaczął już uprzedzać rynek komercyjny. Na przykład Grupa Impel wdraża system IMFOOD, mający diametralnie zmienić podejście do żywienia hospitalizowanych pacjentów.

- To system żywienia w szpitalu wprowadzający nowe rozwiązania technologiczne - począwszy od etapu przygotowania posiłków, poprzez ich dystrybucję, zarządzanie, aż po rozliczanie całego procesu żywienia w placówce - tłumaczyła w rozmowie z Rynkiem Zdrowia Elżbieta Kantowicz, dyrektor handlowy Grupy Produktowej CAT w Grupie Impel.

- Na wprowadzeniu tego systemu przede wszystkim korzysta pacjent. Jeżeli wcześniej szpital wydawał na posiłek np. 25 zł, w naszym modelu ta kwota znacznie się nie zmieni, ale sposób jej przeznaczenia - już tak. Te pieniądze wydawane są bardziej efektywnie, na czym zdecydowanie zyskuje jakość posiłków - podkreślała dyrektor Kantowicz.

"Zaoszczędzone pieniądze zwiększony tzw. wsad do kotła"

- Dzięki efektywności tego systemu mogliśmy o 50 proc. zmniejszyć liczbę osób zatrudnionych przy przygotowywaniu posiłków. Zaoszczędzone w ten sposób środki finansowe pozwalają wygospodarować zwiększony tzw. wsad do kotła. Posiłki znacznie zyskały na jakości - informowała nas Justyna Wileńska, dyrektor Specjalistycznego Szpitala Miejskiego w Toruniu.

W lutym 2022 r. także Wojewódzki Szpital Zespolony w Kielcach zdecydował się wprowadzić system IMFOOD.

- Nie jest tajemnicą, że obszar żywienia pacjentów w polskich szpitalach jest obecny w debacie publicznej od wielu lat. Cieszę się, że jesteśmy jedną z pierwszych placówek w Polsce, które postanowiły zmienić się na lepsze stawiając na jakość - powiedział Bartosz Stemplewski, dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach.

- Nowy system szpitalnego żywienia działa w naszej placówce już od kilku tygodni i przez ten czas usłyszeliśmy wiele pozytywnych opinii ze strony pacjentów - zaznacza dyrektor Stemplewski.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum